Hlavní obsah

Jágra bylo těžké zastavovat, uznal Crosby. Kanaďané chválili Čechy i jejich fanoušky

Praha

Ani ve svém devátém utkání na probíhajícím světovém šampionátu nenašli hokejisté Kanady přemožitele, a pokud zvládnou i zítřejší finále, poprvé od roku 2007 se stanou mistry světa. Hráči Javorových listů ale po semifinálové výhře 2:0 přiznávali, že Česká republika je dnes na celém turnaji prověřila ze všech mužstev nejvíc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jaromír Jágr (vpravo) a kapitán Kanady Sidney Crosby po semifinále.

Článek

„Opravdu to s Čechy byl nejtěžší zápas na turnaji. I pro mě osobně, protože Češi mají výborné talentované hráče a každou vteřinu nepozornosti umí využít. Šli do toho v první třetině naplno, pak znovu ve třetí, ale my jsme se s tím dobře vypořádali a dobře to dopadlo," řekl gólman Mike Smith, jenž pochytal všech třiadvacet střel Růžičkových svěřenců.

„Ta nula je bonus a vždycky je příjemné ji vychytat, ale myslím, že ještě hezčí je, jakým způsobem jsme jí dosáhli. Odehráli jsme velmi solidní zápas do obrany, navíc proti opravdu výbornému mužstvu a v jeho domácím prostředí. Jsme šťastní za to, jakou hru jsme předvedli," těšilo brankáře Arizony.

„Češi na nás zezačátku vletěli, měli několik opravdu dobrých šancí a Smithy (Smith) předvedl výborné zákroky. Po prvních pěti sedmi minutách jsme se ale uklidnili, začali jsme se dostávat do příležitostí a párkrát trefili břevno. A první gól nás dostal do výhody," bilancoval hvězdný Sidney Crosby, který si právě u Hallovy trefy na 1:0 připsal asistenci.

Neuznaný gól? Fakt nevím, říkal gólman Smith

Kanaďané ve druhé třetině přidali zásluhou Spezzy druhý zásah, pak ale na konci druhé třetiny přišel sporný moment, když sudí kvůli údajnému postavení Koukala v brankovišti neuznali trefu Jordána. „Zcela upřímně - doopravdy nedokážu říci, zda stál nedovoleně v brankovišti. Rozhodčí to pískl, já cítil, že tam byl někdo blízko mě, ale víc jsem se soustředil na puk než na hráče. Fakt neumím posoudit, jestli šlo o správné rozhodnutí," bránil se Smith jakémukoliv verdiktu.

Crosbyho těšilo, že se Kanaďanům podařilo udržet na uzdě Jaromíra Jágra, který zářil ve čtvrtfinále proti Finům. „Není to vůbec snadné. Na puku je strašně silný a musíte si dávat pozor, kde se zrovna nachází. Bylo těžké ho zastavovat, ale snažili jsme se mu nedat moc příležitostí. A když už se to nepovedlo, udělal to za nás Smithy," chválil kapitán Javorového listu svého brankáře.

Crosby: Pro zlato uděláme všechno!

„Věděli jsme, jak nebezpečné hráče, kteří umí kdykoliv udeřit, Češi mají. Celkově to byl hodně vyrovnaný, ale dost dobrý zápas. Bylo zábavné být jeho součástí a myslím, že si to museli užít i fanoušci. Hrát takový zápas před českými fanoušky a kulisou, kterou vytvořili, bylo vážně nádherné," pochvaloval si Smith.

Kanada tak má velkou šanci, že po jedenácti letech znovu ovládne šampionát v České republice a dočká se titulu mistrů světa, na který čeká od roku 2007. „Bylo by skvělé se teď dočkat. Každým zápasem se zlepšujeme a zápas s Čechy pro nás byl velkým testem. Doufejme, že to zítra dotáhneme. Je to skvělá příležitost, protože dostat se do finále není jednoduché. Uděláme pro to všechno," slibuje Crosby, který dosud startoval jen na MS 2006, kde Kanada skončila těsně pod stupni vítězů.

Reklama

Související témata: