Hlavní obsah

Fanoušci hokejisty podporovali i v boji o bronz, bylo jich ale méně

Praha

Fanoušci přišli na mnoha místech Česka podpořit hokejové reprezentanty i po sobotní porážce v semifinále mistrovství světa. V nedělním zápase o bronz se Spojenými státy skalní příznivci fandili v dresech v národních barvách s trumpetami či vlajkami u pražské O2 areny, na Staroměstském náměstí, ve fanouškovské zóně v Ostravě i v barech v Brně či Karlových Varech. Proti sobotě jich bylo ale někde očividně méně.

Fanoušci fandili na Staroměstském náměstí při zápase o bronzVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Stejně jako v sobotu při utkání s Kanadou zaplnili fanoušci českého týmu Staroměstské náměstí, kde zápas běžel na dvou velkoplošných obrazovkách. Podle organizátorů se jich sešlo zhruba stejně jako na sobotní zápas, tedy kolem 10 000.

Již před zápasem se je moderátor Martin Dejdar snažil dostat do varu soutěžemi o dresy a další hokejové ceny. Viditelně ale dav ožil až při nástupu Čechů na led. Několik set lidí fandilo i v dolní části Václavského náměstí.

K pražské O2 areně proudily už drahnou dobu přes zahájením zápasu davy fanoušků, v drtivé většině převažovali příznivci českého týmu. Ve fanzóně ale byli k vidění i fanoušci Ruska, kteří čekají na večerní finále s Kanadou, nebo již vyřazených týmů Finska a Švédska.

Řada fanoušků přišla v dresech a s tvářemi pomalovanými v národních barvách, tradičními proprietami byly i trubky. Kdo ještě vlaječku na tváři namalovanou nebo přilepenou neměl, mohl využít služeb řady malířek na prostranství za výstupem z metra.

Už před zahájením zápasu fanoušci skandovali před velkoplošnou obrazovkou "Dáme gól" nebo "Jarda Jágr". Nálada byla navzdory sobotní prohře s Kanadou optimistická. "Myslím si, že máme šanci být lepší než Amerika. Američani a Kanaďani mají společné, že je zajímá jen vyhrát. Ten boj o třetí místo je taková náplast, kterou my v domácím prostředí potřebujeme, kdežto oni to zlato prostě už nemají," řekl jeden z fanoušků Tomáš Ježek.

Zápas o třetí místo příliš netáhl brněnské fanoušky. V hokejové Kometa Pub Areně byly na začátku utkání dvě třetiny míst volných. Lidé se věnovali objednávkám pití a o hokej příliš zájem nejevili. Proti sobotě nepromítají utkání ani některé kluby, zápas vynechává například Sono centrum. Lidé ale sledují duel o bronz v klubu Fléda, při zahájení zápasu jich bylo asi 150.

Hokejová euforie nepolevila naopak na východě Čech. V královéhradeckém klubu Náplavka mělo devět desítek lidí k dispozici dvě velká plátna a jednu televizi. Přišli zejména mladí muži, zdobily je šály v národních barvách. Všichni fanoušci si stoly rezervovali, náhodný host si neměl šanci sednout. "Včera byla nálada velmi bouřlivá. Dnes to bude určitě podobné. Věříme v medaili," řekl majitel klubu.

Před velkoplošnou obrazovkou na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě sleduje zápas českých reprezentantů o medaili kolem 180 fanoušků. Někteří mají oblečené hokejové dresy, atmosféra je zatím poklidná.

Zřejmě především skalní fanoušci českých hokejistů dorazili do fanzóny národního týmu v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Zatímco při sobotním semifinále bylo v zóně několik tisíc lidí, dnes byla účast viditelně slabší, v řádech stovek.

"Přišel jsem, protože jsem Čech a fandím sportu a hokeji, chtěl jsem hokejisty podpořit. Do Prahy jsem se nedostal, takže jsem přišel sem mezi lidi se pobavit. Proti Kanadě jsme hráli dobře, bojovali a nic nepodcenili. Nic jim nezazlívám, byl to super výkon, takže doufám, že dnes medaili získají, ať potěší fanoušky," řekl jeden z fanoušků Ladislav Kita.

Reklama