Hlavní obsah

Jágr v reprezentaci končí. Hokej miluju, ale už je čas, přemlouvání by bylo zbytečné, říká

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

I na závěr turnaje, stejně jako tolikrát během šampionátu slyšel fanoušky nadšeně skandovat své jméno. Nezdolný 43letý tahoun českého týmu Jaromír Jágr v neděli ohlásil, že zápas o bronz byl poslední v jeho reprezentační kariéře. Tentokrát už ho prý nikdo a nic nezlomí...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr během utkání o 3. místo s USA.

Článek
Fotogalerie

Na začátku turnaje se českému týmu střelecky dařilo, v posledních dvou zápasech nedal gól. Čemu to přičítáte? Síle soupeřů nebo docházejícím silám?

Nastupuješ proti kvalitnějšímu soupeři, to je jedna věc. Sil taky moc není, ale ty nemá ani soupeř. Je to o jedné dvou individuálních chybách, tým se dostane nahoru a udrží si to. Tohle byl jeden ze zápasů, na který bych nejradši rychle zapomněl.

Skončit na druhém šampionátu za sebou těsně pod stupni vítězů je asi hodně hořké...

Po zápase je to citlivější, o tom žádná. Ale já bych řekl, že byli celkově lepší. Měli jsme nějaké šance, naše čtvrtá a první lajna, ale jinak jsme se k ničemu nedostali.

Snaha určitě nechyběla, ale ke konci už to asi byla trochu křeč...

Sami jste viděli, bylo to tak. To je prostě součást sportu. Někdy jsi odměněný, i když si to třeba nezasloužíš. A naopak. Tedy ne, že bychom si to dneska zasloužili, to vůbec ne.

Je zklamání o to větší, že po skvěle zvládnutém čtvrtfinále zavládla euforie?

Tak to většinou bývá, co si budeme namlouvat. Čtvrtfinále se mohlo přehoupnout na obě strany a díky bohu se přehouplo na naši, protože jinak bychom ty poslední zápasy ani nehráli.

Diváci vám dlouho po zápase aplaudovali, tušili, že vás asi viděli v posledním zápase v reprezentačním dresu...

Samozřejmě bych ho radši odehrál v lepším světle a hlavně vítězně, ale prostě to tak chodí. Jsem rád, že jsem se šampionátu zúčastnil, diváci ke mně byli perfektní, já se jim snažil odevzdat maximum každý zápas. Někdy to bylo lepší, jindy horší, ale vždy jsem jel nadoraz.

Určitě ale ještě přijde přemlouvání, abyste si kariéru v reprezentaci prodloužil...

Víš co, jedna věc je, že hokej miluju a baví mě. A myslím, že tenhle turnaj pomohl některým klukům, vyzkoušeli si náročné zápasy. Na americké a hlavně kanadské soupisce jsou kvalitní hráči, každý hráč je v top trojce svého týmu v NHL. Kluci, kteří jsou na prvním nebo druhém šampionátu, si vyzkoušeli, že se proti takovým borcům dá hrát, a na tom se dá stavět.

Nezlomí vás k pokračování už ani trenér Růžička?

Myslím, že by to bylo zbytečné. Život jde dál, s hokejem nekončím, aspoň rok budu ještě hrát na Floridě, počítám, že se vrátím, a minimálně rok budu hrát v české lize. S hokejem nekončím, ale je čas. Už teď, kdyby nebyl šampionát doma, nejel bych. Hlavně mě zlomili fanoušci, otec si přál, abych hrál, a Růča... Hráli jsme spolu od 16 let ve stejných kategoriích, kdo může říct, že se stejným hráčem hrál přes 25 let, což by bylo unikátní. Škoda, že se zranil, byl jedním z těch, kdo mě nahlodal během zimy.

I Dominik Hašek naznačoval, že byste mohl hrát ještě do další olympiády.

Ne, já už na to nemám. Můžu odevzdat maximum, ale je čas se posunout dál. Já bych si hrozně přál, aby ti hráči začali jezdit, ať mají kontrakty, nebo ne, na tom přece nezáleží... Je tu nová generace, hráči jako Palát, Pastrňák, doufám, že i nějací beci naskočí do NHL. Přál bych některým klukům, aby si ji vyzkoušeli. NHL je prostě jiná soutěž, máte tam 82 super kvalitních zápasů a to vás posune dál, co si budeme povídat.

Měl by Jaromír Jágr ještě přehodnotit své rozhodnutí uzavřít reprezentační kariéru?
ano, stále má národnímu týmu co dát
73,9 %
ne, reprezentaci by měli začít táhnout mladší hráči
26,1 %
Celkem hlasovalo 54735 čtenářů.

Reklama