Hlavní obsah

Potkalo nás to samé co v Minsku, nechápal Růžička. Bude hledat mladé beky

Praha

Historie se pro české hokejisty bohužel opakovala. Stejně jako na loňském MS v Minsku byl národní tým v závěrečných dvou zápasech světového šampionátu v Praze střelecky bezzubý. V semifinále s Kanadou, ani v duelu o bronz proti USA se z gólu neradoval a na domácím turnaji skončil bez medaile. "Bolí to, hlavně vůči skvělým fanouškům," truchlil po porážce 0:3 s Američany reprezentační kouč Vladimír Růžička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutek českých hokejistů (zleva): Martin Zaťovič, Michal Vondrka, Jaromír Jágr, Petr Čáslava a Jakub Klepiš.

Článek

Během celého mistrovství světa jste se střílením branek neměli příliš problémy. Ve čtvrtfinále z toho bylo pět gólů Finům, v semifinále ani zápase o bronz jste se však v koncovce ani jednou neprosadili. Kam se vytratila ofenzivní síla mužstva?

Trošku nás potkalo to, co loni v Minsku. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Nemá nás co nastartovat, nemáme se o co opřít. Nedokážu si to moc vysvětlit.

Na loňském světovém šampionátu v Bělorusku jste ve čtvrtfinále vyřadili Američany, ve zbylých utkáních však už neskórovali a nakonec skončili čtvrtí. Letos pro vás vyřazovací zápasy dopadly obdobně...

Stalo se to samé. Šance byly, ale někdy hrajeme hodně složitě. Když má obránce šanci vystřelit od modré, tak někdy zbytečně vrací puky do rohu. Nevím, zda se bojí, že trefí před sebou prvního hráče, aby pak nešel soupeř do brejku...Nevím. A další věc, potřebujeme, aby góly taky dal někdo jiný než Jarda Jágr, který zařídil čtvrtfinálovou výhru nad Finy. Je to složitější.

Jak hodně vás mrzí, že jste v domácím prostředí nedosáhli na medaili?

Bolí to, hlavně vůči skvělým fanouškům, kteří měli velká očekávání. Cítili jsme obrovskou podporu. Bohužel se nám nepodařilo urvat alespoň bronzovou medaili.

Neubývaly vám v posledních dvou zápasech trochu síly?

Bylo to vidět v obranném pásmu při soubojích v rozích. Hráči nám vyjížděli, dělali jsme hrubé chyby. Třikrát měli volné hráče před bránou, dali nám z toho dva góly. Nastal čas hledat nové obránce. Jsem rád, že ti hráči přicestovali, ale na druhou stranu realita je taková, že když se někdo z nich zraní, není kam moc sahat. Práce hlavně s obránci bude do budoucna velká.

Štve vás, že chyby v obraně dělají i opory mužstva?

Je to hokej. Myslel jsem si ale, že tady máme spíš defenzivnější beky, ale přitom jsme dělali poměrně dost chyb. Já si je ale vybral a věřil jim. Jde o to, co bude dál. Petr Čáslava, nebo Honza Hejda mají svůj věk, musíme hledat mladší hráče. Na druhou stranu bych chtěl všem poděkovat, protože pracovali, makali, bojovali. Jenže bojovnost zkrátka nestačí k tomu, aby se porazil soupeř, jako je třeba Kanada.

Bude podle vás potřeba někdy "obětovat" výsledek k tomu, aby jste nasadili a vyzkoušeli v zápase mladší hráči?

Obětovat výsledek na mistrovství světa nejde. To nechceme. Ale já si myslím, že v přátelských utkáních to dělat trochu musíme. Není to ale tak jednoduchý. Byl jsem se podívat na dvacítkách. Někoho z těch kluků bych tam hrozně rád dal, ale nevím, jestli na to v těch devatenácti letech mají. Na ten velký hokej... Jsou ale i hráči, kteří hráli dobře v extralize, tak třeba v létě na soustředěních bychom si některé tyhle kluky chtěli vyzkoušet, hlavně v obraně. Třeba Petr Čáslava odehrál za národák neskutečný počet zápasů, ale ten věk se nezastaví.

Jaromír Jágr končí v reprezentaci. Jak složité bude stavět tým bez něj? 

Jarda hrál výborně celé mistrovství světa. Když byl na ledě, vždycky se tam něco dělo. Ale plno hráčů má ten věk, musíme se koukat po těch mladších hráčích, nedá se nic dělat.

Budete se Jágra snažit ještě k návratu přemluvit?

To vždy záleží na něm. Uvidíme, jak bude hrát v další sezóně.

Tomáš Hertl se v posledních zápasech nevešel do sestavy. Kvůli zranění? Zklamal vás svými výkony?

Já si nemyslím. Nechci teď hodnotit, jak kdo hrál. Je to čerstvé. Vždy je to otázka formy těch hráčů. Sešlo se tu dost útočníků a není to o tom, jestli mě někdo zklamal. Všichni bojovali a makali. Vždycky jsme zvolili sestavu, které jsme věřili.

Vypadalo to, jako bychom všechny síly dali do klíčového čtvrtfinále a pak už další nezbyly. Co si o tom myslíte?

Nedokážu si to vysvětlit. Loni to bylo to samé. Vyhrajeme čtvrtfinále a pak přijde nějaký zlom.

Jak moc vás osobně mrzí, že jste nedosáhli alespoň na bronz?

Bolí to, je to čerstvé. Hrozně jsme si přáli získat doma medaili.

Jaký největší zážitek si z letošního domácího šampionátu odnesete?

Pro mě to byla stoprocentně atmosféra. S rokem 2004 se to nedá srovnávat. Na každé tiskovce si trenéři ostatních mužstev pochvalovali, jaká je tady skvělá atmosféra. Nikdy jsem se s tím nesetkal. Měli jsme obrovskou podporu fanoušků, lidi byli během šampionátu neskuteční. Po porážce s Kanadou to bolelo hrozně moc a v kabině to bylo strašně znát. Hráči byli ohromně smutní, že zklamali fanoušky. V kabině to bylo velmi cítit.

Reklama

Související témata: