Hlavní obsah

Lotyši mají v nominaci na MS i útočníka Kobu Jasse z Liberce

Hokejisté Lotyšska mají v šestadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě také útočníka Kobu Jasse, který v uplynulých dvou sezónách působil v extraligovém Liberci. V českém klubu hraje i jeho bratranec, obránce Maris Jass, jenž hají barvy Znojma v mezinárodní lize EBEL. Lotyši budou v základní skupině A v pražské O2 areně soupěřem i českých hokejistů.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský útočník Koba Jass v dresu Liberce.

Článek

Základ týmu tvoří tradičně s 12 zástupci lotyšský klub Kontinentální ligy Dinamo Riga. V KHL hraje v dresu Dynama Moskva také útočník Kaspars Daugavinš, který má spolu s Janisem Spruktsem jako jediný z kádru zkušenosti z NHL a bude kapitánem týmu.

V prestižní zámořské soutěži odehrál Daugavinš za Ottawu a Boston 91 zápasů a připsal si šest gólů a devět přihrávek. Sprukts sehrál 14 zápasů za Floridu. Aktuálně jediný lotyšský hráč, který pravidelně nastupuje v NHL, útočník Zemgus Girgensons z Buffala, chybí kvůli zranění kotníku.

Zkušenosti z působení v Česku má vedle bratranců Jassových i řada dalších hráčů výběru trenéra Aleksandrse Belavskise. Gólman Edgars Masalskis chytal v extralize za Karlovy Vary a Jihlavu. Ve Vsetíně hráli nejvyšší soutěž obránce Guntis Galvinš a útočníci Armands Berzinš a Lauris Darzinš, který se pak objevil i v Třinci.

Zadák Aleksandrs Jerofejevs hájil barvy pražské Sparty, útočník Kaspars Saulietis působil krátce v Litvínově a Lauris Bajaruns nastupoval v sezoně 2013/14 v Kladně. Tam hrál před odchodem do Liberce i Koba Jass a Maris Jass zase má za sebou angažmá i ve Slavii a v minulém ročníku v Chomutově. Forvard Martinš Cipulis byl v sezoně 2012/13 ve Lvu Praha v KHL.

Lotyši vstoupí do turnaje v pátek proti Kanadě, v sobotu změří síly s Českou republikou a v dalších zápasech narazí na Švédsko, Švýcarsko, Německo, Rakousko a Francii. V přípravě sehráli v Euro Hockey Challenge dvojzápasy v Bělorusku (1:2 a 1:0), s Francií (1:2 a 0:1), v Norsku (1:2 a 3:7) a se Slovenskem (5:1 a 3:2 po samostatných nájezdech).

Nominace hokejistů Lotyšska na mistrovství světa v Praze a Ostravě (1.-17. května):
Brankáři:
Janis Kalninš (Dunaújvárosi Acélbikák/MOL)
Ervins Muštukovs (Aalborg/Dán.)
Edgars Masalskis (Ambri-Piotta/Švýc.)
Obránci:
Oskars Cibulskis
Kristaps Sotnieks
Aleksandrs Jerofejevs
Krišjanis Redlihs (oba Dinamo Riga/KHL)
Renars Demiters (HK Astana/Kaz.)
Maris Jass (Znojmo/EBEL)
Maksims Širokovs (Red Ice Martigny/Švýc.)
Guntis Galvinš (Bolzano/EBEL)
Útočníci:
Martinš Cipulis
Miks Indrašis
Andris Džerinš
Kaspars Saulietis
Lauris Darzinš
Mikelis Redlihs
Roberts Bukarts
Gunars Skvorcovs (všichni Dinamo Riga)
Rodrigo Abols (HK Riga/MHL)
Koba Jass (Liberec/ČR)
Lauris Bajaruns (Rungsted/Dán.)
Janis Sprukts (Fribourg/Švýc.)
Armands Berzinš (Val Pusteria Brunico/It.)
Kaspars Daugavinš (Dynamo Moskva/KHL)
Nikita Jevpalovs (Blainville-Boisbriand Armada/QMJHL)

Reklama

Související témata: