Hlavní obsah

Francouzi mají v nominaci na MS Roussela z Dallasu

Paříž

S jedinou posilou z NHL, útočníkem Antoinem Rousselem z Dallasu, a s bratry Sachou a Yorickem Treilleovými, kteří v minulých letech působili v české extralize, se představí hokejisté Francie na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Kouč Dave Henderson naopak nemůže počítat se zraněným forvardem Pierrem-Édouardem Bellemarem z Philadelphie. Francie bude stejně jako loni soupeřem českých hokejistů v základní skupině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dnes už bývalý sparťanský útočník Sacha Treille za brankou Třince

Článek

Francouzům se tak rozpadl úderný útok Bellemare, Stéphane Da Costa a Roussel, který zářil na loňském světovém šampionátu v Minsku a pomohl zemi galského kohouta k první účasti ve čtvrtfinále od roku 1995. Stéphane Da Costa z CSKA Moskva, který má na kontě 47 utkání v NHL za Ottawu, v kádru nechybí a jako třetí nejlepší střelec uplynulého ročníku KHL s 30 góly a čtvrtý nejproduktivnější hráč s 62 body bude spolu s Rousselem hlavním tahounem týmu.

Roussel má za sebou tři sezóny v NHL a v té uplynulé zaznamenal v 80 utkáních 25 bodů (13+12). Se 148 minutami byl pátým nejtrestanějším hráčem soutěže. Na loňském MS skončil s šesti góly a pěti přihrávkami pátý v kanadském bodování.

Vedle Roussela a Stéphanea Da Costy má zkušenosti z NHL také brankář Cristobal Huet, který získal v roce 2010 s Chicagem Stanley Cup. Devětatřicetiletý hráč švýcarského Lausanne odchytal v NHL také za Los Angeles, Montreal a Washington 272 utkání v základní části a dalších 17 v play off.

Yoricka Treilleho z Grenoblu si čeští fanoušci pamatují z působení ve Vítkovicích, Spartě a Chomutově v letech 2009 až 2013. Jeho mladší bratr Sacha nastupoval v letech 2010 až 2014 za Kladno a také hájil barvy Sparty.

Francouzi vstoupí do šampionátu v sobotu proti Německu a v dalších duelech je čeká Švýcarsko, Rakousko, ve čtvrtek 7. května od 16:15 Česká republika, dále pak Kanada, Švédsko a Lotyšsko. V přípravě sehráli v Euro Hockey Challenge dvojzápasy s Dánskem (4:2 a 4:3), v Lotyšsku (2:1 a 1:0), v Německu (0:3 a 3:4) a se Švýcarskem (2:3 a 6:5 v prodloužení).

Nominace hokejistů Francie na MS v Praze a Ostravě (1.-17. května):
Brankáři:
Florian Hardy (Red Bull Mnichov/Něm.)
Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.)
Ronan Quemener (Jukurit/Fin.)
Obránci:
Florian Chakiachvili (Briancon)
Jonathan Janil (Rouen)
Antonin Manavian (Rouen)
Teddy Trabichet (Gap)
Yohann Auvitu (IFK Helsinky/Fin.)
Nicolas Besch (Tychy/Pol.)
Benjamin Dieude-Fauvel (Quad City/ECHL)
Kévin Hecquefeuille (Langnau/Švýc.)
Útočníci:
Julien Desrosiers
Loic Lamperier (oba Rouen)
Laurent Meunier
Sacha Treille (oba Straubing/Něm.)
Damien Raux (Briancon)
Anthony Rech (Dijon)
Yorick Treille (Grenoble)
Charles Bertrand (Vaasa Sport/Fin.)
Valentin Claireaux (LeKi/Fin.)
Stéphane Da Costa (CSKA Moskva/KHL)
Teddy Da Costa (Pelicans Lahti/Fin.)
Damien Fleury (Djurgaarden/Švéd.)
Anthony Guttig (Jukurit/Fin.)
Antoine Roussel (Dallas/NHL).

Reklama

Související témata: