Hlavní obsah

Vůjtek zužoval, Jaroš a Haščák opustili kádr Slováků. Čeká se, jestli přijede Halák

Bratislava

Obránce Christián Jaroš ze švédské Luley a útočník Marcel Haščák z Chabarovsku z KHL neprošli posledním zúžením nominace slovenských hokejistů před odjezdem do Ostravy na mistrovství světa. Český kouč Vladimír Vůjtek starší má v kádru pětadvacet hráčů a čeká, zda bude mít k dispozici z NHL brankáře Jaroslava Haláka, jehož New York Islanders vypadl v prvním kole Stanleyova poháru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český trenér Vladimír Vůjtek na slovenské střídačce

Článek

Stavitelé slovenské reprezentace ještě čekají na další vývoj v NHL, zda budou moci oslovit po prvním kole play off také útočníky Tomáše Tatara a Tomáše Jurča z Detroitu či zda budou volní z nižší AHL bek Martin Marinčin z Oklahoma City nebo forvard Marek Hrivík z Hartfordu.

V týmu je nyní pět posil z NHL. Jsou to útočníci Marián Gáborík z Los Angeles, kapitán Tomáš Kopecký z Floridy, Richard Pánik z Toronta, Marko Daňo z Columbusu a obránce Andrej Meszároš z Buffala. Šest zástupců má česká extraliga s beky Markem Ďalogou, Jurajem Mikušem a útočníkem Martinem Réwayem ze Sparty a forvardy Máriem Bližňákem z Plzně a Vladimírem Draveckým a Štefanem Ružičkou z Třince.

Vůjtek zařadil do výběru jedenáct hráčů, s nimiž dosáhl na druhé místo na mistrovství světa 2012. Stříbro z Helsinek mají brankáři Július Hudáček, Ján Laco, obránci Ivan Baranka, Dominik Graňák, Michal Sersen a útočníci Kopecký, Milan Bartovič, Mário Bližňák, Libor Hudáček, Michel Miklík a Tomáš Surový.

Slováci vstoupí do šampionátu v sobotu 2. května ve 12:15 zápasem proti Dánsku, pak v základní skupině B v Ostravě narazí na Bělorusko, Slovinsko, Norsko, Finsko, Rusko a USA. V přípravě v rámci Euro Hockey Challenge sehráli dvojutkání se Švédskem (3:4 a 3:1), v Česku (2:3 po samostatných nájezdech a 1:3), s Běloruskem (4:5 po samostatných nájezdech a 5:2) a v Lotyšsku (1:5 a 2:3 po samostatných nájezdech).

Nominace hokejistů Slovenska na MS v Praze a Ostravě (1.-17. května):
Brankáři:
Branislav Konrád (Trenčín)
Július Hudáček (Örebro/Švéd.)
Ján Laco (Astana/KHL)
Obránci:
Marek Ďaloga
Juraj Mikuš (oba Sparta Praha/ČR)
Ivan Baranka
Michal Sersen (oba Slovan Bratislava/KHL)
Adam Jánošík (Košice)
Dominik Graňák (Fribourg/Švýc.)
Milan Jurčina (Dinamo Riga/KHL)
Andrej Meszároš (Buffalo/NHL)
Útočníci:
Milan Bartovič
Libor Hudáček (oba Slovan Bratislava/KHL)
Vladimír Dravecký
Štefan Ružička (oba Třinec/ČR)
Michel Miklík (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Surový (Banská Bystrica)
Mário Bližňák (Plzeň/ČR)
Martin Réway (Sparta Praha/ČR)
Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Běl.)
Marek Viedenský (Hämmenlinna/Fin.)
Marko Daňo (Columbus/NHL)
Marián Gáborík (Los Angeles/NHL)
Tomáš Kopecký (Florida/NHL)
Richard Pánik (Toronto/NHL)

Reklama