Hlavní obsah

V týmu Běloruska pro MS je i útočník Grabovskij z Islanders

Minsk

Útočník Michail Grabovskij z New Yorku Islanders nechybí v konečné pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Běloruska na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Jednatřicetiletý bývalý hráč Montrealu, Toronta a Washingtonu, který jako jediný Bělorus v uplynulé sezóně nastupoval v NHL, se na šampionátu představí už podeváté. Ostrované vypadli v prvním kole Stanleyova poháru s Washingtonem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Běloruský hokejista Michail Grabovskij.

Článek

Bohaté zkušenosti ze slavné zámořské soutěže mají z kádru kanadského trenéra Davea Lewise také bratři Andrej a Sergej Kosticynové. Oba mají za sebou v NHL angažmá v Montrealu a Nashvillu. Třicetiletý Andrej nyní působí v Soči a o dva roky mladší Sergej hraje za Kazaň. Jen tři duely za Tampu Bay stihl bek Dmitrij Korobov, který je nyní hráčem Atlantu Mytišči.

Vedle tohoto tria působí v KHL dalších 17 hráčů výběru. Z toho jedenáct hájí barvy běloruského zástupce Dinama Minsk. Mezi nimi je i brankář Kevin Lalande, kanadský rodák, který přijal běloruské občanství, aby mohl už loni startovat na domácím MS v Minsku.

Naopak chybí další kanadský útočník Geoff Platt z Jaroslavle, který loni také reprezentoval Bělorusy. Lewis se musí obejít i bez beka Vladimira Denisova a útočníka Konstantina Kolcova z Kazaně.

Čtyři hráčů působí v domácí běloruské lize a bek Оleg Jevenko se na konci sezony objevil na čtyři zápasy v nižší zámořské AHL v dresu Adirondacku. Předtím působil v univerzitním týmu Massachusetts Amherst v NCAA.

Bělorusové zahájí mistrovství v sobotu v 16:15 proti Slovinsku a v dalších zápasech v základním skupině B v Ostravě narazí na Slovensko, Dánsko, USA, Rusko, Finsko a Norsko. V přípravě sehráli v Euro Hockey Challenge dvojzápasy s Lotyšskem (2:1 a 0:1), v Dánsku (1:3 a 1:6), na Slovensku (5:4 po samostatných nájezdech a 2:5) a s Norskem (5:1 a 2:3).

Nominace hokejistů Běloruska na MS v Praze a Ostravě:
Brankáři:
Igor Brikun (HK Gomel)
Kevin Lalande (Dinamo Minsk/KHL)
Vitalij Koval (Ufa/KHL)
Obránci:
Oleg Goroško
Jevgenij Lisovec
Ilja Šinkevič (všichni Dinamo Minsk/KHL)
Ivan Usenko (Soligorsk)
Nikita Ustiněnko (HK Gomel)
Nikolaj Stasenko (Čerepovec/KHL)
Dmitrij Korobov (Atlant Mytišči/KHL)
Оleg Jevenko (Adirondack/AHL)
Útočníci:
Artur Gavrus
Alexandr Kulakov
Alexej Kaljužnyj
Sergej Drozd
Andrej Stěpanov
Arťom Děmkov
Alexandr Kitarov (všichni Dinamo Minsk/KHL)
Arťom Volkov (Omsk/KHL)
Аndrej Kosticyn (Soči/KHL)
Sergej Kosticyn (Kazaň/KHL)
Sergen Děmagin (Nižnij Novgorod/KHL)
Andrej Stas (CSKA Moskva/KHL)
Alexej Jefimenko (Novosibirsk/KHL)
Michail Grabovskij (NY Islanders/NHL)

Reklama

Související témata: