Hlavní obsah

Obhájci titulu jsou v Ostravě. Hvězdný Malkin dorazí v pátek

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Většina týmů, které se představí v B skupině hokejového šampionátu, už je v Ostravě. Na plochu mošnovského letiště včera krátce před sedmou hodinou večer dosedli i obhájci titulu mistrů světa Rusové. Dnes přiletí do Ostravy Bělorusové a autobusem přijedou Slovinci a Slováci.

Ruští hokejisté po příletu do ČeskaVideo: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

 
Článek

Ilja Kovalčuk po příletu do Česka

Na palubě speciálu z Moskvy včera chyběli Vladimír Tarasenko ze St. Louis a Nikolaj Kuljomin z New York Islanders a také Jevgenij Malkin z Pittsburghu. „K týmu se připojí v pátek," prozradil trenér ruské Sborné Oleg Znarok.

Do Ostravy s ním naopak přicestovala další velká osobnost ruského hokeje, útočník Petrohradu Ilja Kovalčuk, který se k zápasům mistrovství světa vrací do Ostravy po jedenácti letech. „Pamatuji si na ten šampionát moc dobře, ale vzpomínky to nejsou příjemné. Neprošli ani do čtvrtfinále. Teď ale máme zcela odlišný tým, který je o mnoho silnější tým, než ten před jedenácti lety," vyprávěl krátce po příletu 32letý útočník.

V Ostravě jsou od středy také hokejisté USA, Finové a Dánové. Norové nocovali v hotelu Clarion v těsném sousedství hokejové arény dokonce už dvakrát. Do místa dění totiž přicestovali ze všech účastníků první, už v úterý. „Přistáli v polském Krakově, odkud jsme je autobusem přepravili do Ostravy. Odpoledne už bruslili v tréninkové hale," popisoval Pavel Soudský, který se o pobyt Norů v Ostravě stará. Nejzářivější hvězdou týmu vedeného koučem Royem Johansenem je čerstvý držitel Gagarinova poháru za vítězství v KHL útočník Patrik Thoresen z Petrohradu. „Norové rádi trénují, tudíž možnost být na místě mezi prvními velmi vítali," dodal Soudský.

Finové budou sázet na jistotu v bráně

První tréninky mají od včerejšího dne v nohách také Finové. Kouč Kari Jalonen bude sázet na šestici hráčů z NHL. Především pak na aspiranta na cenu pro nejlepšího brankáře NHL Pekku Rinneho z Nashvillu. Hvězdného gólmana ze zámoří přivezli také Rusové. Ovšem nejlepšího brankáře loňského šampionátu Sergeje Bobrovského z Columbusu zastiňuje přítomnost jiného borce - Jevgenije Malkina z Pittsburghu. Dvojnásobný mistr světa a účastník tří olympiád se na světovém šampionátu představí posedmé.

Dnes přistane na letišti v Mošnově ještě tým Běloruska, autobusy pak do Ostravy dorazí se svými týmy velké osobnosti Los Angeles Kings. Po vlastní ose přijedou Slovinci v čele s dvojnásobným vítězem Stanley Cupu Anže Kopitarem, a také Slováci, jejichž nejzářivější hvězdou bude kanonýr Marián Gáborík. „Turnaj v sousedním Česku je pro mě velkou výzvou," řekl Gáborík po příletu do Bratislavy slovenským novinářům.

Naopak velmi mladý tým přiveze do dějiště šampionátu trenér USA Todd Richards. V dvaadvacetičlenném výběru má čtrnáct hráčů z NHL, dva z KHL, pět z univerzit a jednoho z nižší AHL. Nejzkušenějším hráčem tradičně mladého amerického výběru je 23letý obránce Caroliny Justin Faulk, který má bronz ze světového šampionátu v roce 2013 a na MS se představí potřetí.

Reklama

Související témata: