Hlavní obsah

Hokej vidíme stejně, tvrdí televizní experti Hosták s Pospíšilem

Třinec

Nejvíc hokeje v historii šampionátů nabídne Česká televize, která odvysílá rekordní porci 57 zápasů. Svými postřehy, perličkami a analýzami diváky šampionátem provede i tradiční dvojice expertů Martin Hosták, David Pospíšil.

Foto: Aleš Krecl

David Pospíšil (vlevo) a Martin Hosták, hokejoví experti České televize.

Článek

Máte stejný pohled na hokej?

Hosták: My se hodně shodneme. Vidíme hokej stejně, proto jsme mohli spolupracovat i jako trenéři. Musíte mít někoho, komu věříte, s kým ten pohled sdílíte. I třeba názor na zákroky či fauly máme strašně často podobný.

Jak na společné působení na lavičce Hradce vzpomínáte?

Pospíšíl: Trochu jsme strčili hlavu do oprátky. V Hradci tehdy neměl tým kde trénovat, nebyl led na nejdůležitější část přípravy. Byli jsme kaskadéři a já myslel, že se to nějak zvládne. Je to zkušenost, že bez léta nejde fungovat, ale když člověk nic nezkusí, nepozná, jestli to jde.

Hosták: Samozřejmě jsme si vyslechli i od rádobyvtipných poznámek až po vulgarity. Ale to k tomu patří, své si vyslechnou i etablovanější trenéři.

V čem je mistrovství světa v domácím prostředí specifické pro spolukomentátory?

Pospíšil: V tom, že povinnosti, které mám v běžném životě, zůstávají. Když odjíždím do Švédska, tak za sebou zaklapnu dveře a neřeším složenky a další. Doma mě to dohoní.

Bude i víc práce? Počet přenosů je rekordní.

Hosták: Já myslím, že práce bude o něco méně, protože nás bude víc, letos budou čtyři experti.

Jak nabíráte síly, když je mezi zápasy chvíle volna?

Pospíšil: Toho času tolik není. První zápasy se hrají kolem druhé, ze zimáku se dostanete o půlnoci, musíte se najíst, napsat třeba deníček do novin a jsou tři ráno. Takže náběr sil je od čtyř do desíti, než zavřou snídaně. Když to šlo a byl volný den na mistrovství světa, hledali jsme nějakou aktivitu. Ve Švýcarsku jsme vyšlápli na Jungfrau, ve Švédsku byli hrát golf.

Děláte si na šampionáty přípravu, nebo ta je spíš na hlavních komentátorech?

Pospíšil: My jsme tam spíš od mluvení o tom, co se děje aktuálně. Příprava o hráčích a historii je na hlavních komentátorech.

Hosták: Na druhou stranu se čeká, že hráče nějakým způsobem poznáme, jestli je levák nebo pravák, v čem je dobrý. Ale neměli jsme šanci sledovat třeba Lotyše, proto jsou první dny na šampionátu hodně náročné, mančafty nemáme ještě tak zmapované.

Pospíšil: Na nás pak je během šampionátu sbírat různé perličky během tréninků i okolo šampionátu, vše, co souvisí s hokejem.

Chodí vám po zápasech hodně ohlasů?

Hosták: Občas přijdou Robertu Zárubovi, on něco přefiltruje k nám, ale moc ne. Spíš při extralize, jak jsou lidi rozpumpovaní po zápase, občas si něco vyslechneme.

A když vás potkají třeba v obchodě, chtějí si povídat o hokeji?

Hosták: Spíš se stává, že lidi vidí známou tvář a neumějí ji zařadit, to je až někdy úsměvné.

Davide, v minulosti unikla na internet vaše konverzace s Jiřím Hölzelem. Máte teď v hlavě, abyste neřekl něco nepatřičného, když jsou v blízkosti mikrofony?

Pospíšil: Nemám. Většinou se stejně bavíme o sportu nebo hokeji, samozřejmě jinak, než do mikrofonu. A pokud něco unikne, není to naše vina. Nebylo to nic, za co by se člověk měl stydět. Nebyl jsem na Hradě, ale na zimním stadiónu.

Vidíte mezi současnými hráči někoho, kdo by vás mohl jednou doplnit jako expert?

Pospíšil: Je tam spousta kluků, kteří mluví dobře a má to hlavu a patu. Vědí, že potřebují vzdělání a i ty vyjadřovací schopnosti jdou nahoru.

Hosták: Ale konkrétně nebudeme Robertovi radit. (úsměv)

Loni v Bělorusku se v roli experta osvědčil trenér Marek Sýkora. Tušili jste, že se mu bude s mikrofonem dařit?

Pospíšil: Marek umí mluvit. Jako trenér předstupoval dlouhá léta před mužstvo a ty porady trošku kopírují to, co děláme o přestávkách. Také se hodnotí, mluví o tom, co se stalo, co je třeba zlepšit. Nastoupit do toho kolotoče pro Marka nebyl problém, přináší zase nový pohled.

Hosták: On je obrovský hokejový odborník. Akorát mi ho v Bělorusku bylo líto, když my se střídali a on seděl pořád na stejné židli snad sedmnáct hodin. Teď toho nebude mít tolik.

Davide, vy jste si teď zahrál v seriálu Policie Modrava. Hodila se průprava z komentování?

Pospíšil: Je to úplně něco jiného. Při komentování člověk mluví o něčem, co dělal a měl by tomu rozumět. Ale něco předstírat je strašně těžké, společná tam je jen kamera. Spíš jsem to nějak upytlíkoval jen proto, že na mě byli hodní a někam si mě vždycky postavili, tak to prošlo. Ale člověk pozná, když není v něčem dobrý.

Další filmové nabídky zatím nepřicházejí?

Pospíšil: Ne, což možná potvrzuje, že to dobré nebylo. (úsměv)

Reklama