Hlavní obsah

USA - Finsko 5:1Američané začali mistrovství světa ve velkém stylu. Na úvod smetli Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Moses 1 : 0
26. Jokipakka 1 : 1
32. Hendricks 2 : 1
35. Sexton 3 : 1
47. Bonino 4 : 1
58. Hendricks 5 : 1
Záznam online reportáže

Američtí hokejisté ukázali na úvod mistrovství světa parádní formu. V duelu skupiny B v Ostravě smetli Finsko 5:1, když tým Suomi vyškolili především v produktivitě. O prohru spolufavorita skupiny se zasadil dvěma góly a asistencí útočník Edmontonu Matt Hendricks. Utkání se odehrálo před vyprodanou ČEZ Arénou, v níž vítězství Američanů přihlíželo 8812 diváků.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Američané Matt Hendricks (vlevo), Dylan Larkin (uprostřed) a Dan Sexton e radují z gólu proti Finsku na hokejovém MS v Ostravě.

Článek
Fotogalerie

Finové měli převahu v hledišti i na ledě, ale úvodní příležitosti Lepistöho i Jokinena vychytal jistotu vyzařující gólman Hellebuyck. Poslední hvězdná posila Suomi, brankář Rinne z Nashvillu, naopak 23 sekund před koncem prvního dějství nepřikryl při americkém brejku bližší tyč a Moses bekhendem pod břevno poslal Američany do vedení.

Mladý výběr ze zámoří kousal přímočarostí a tlakem v zakončení. Nic na tom nezměnila ani vyrovnávací trefa Jokipakky, který skóroval tečovanou střelou od modré čáry. Finsko pak promarnilo tlak v dvouminutové přesilovce, po níž vyrobilo hrubku na útočné modré čáře a Hendricks z brejku doklepl kotouč za Rinneho. Už za 99 sekund navíc finský gólman přes projíždějící hráče ztratil z dohledu Sextonovu ránu od mantinelu a favorit ještě více znervózněl.

Seveřané neměli den, Rinneho nevyjímaje. Finský brankář v 46. minutě neudržel Mosesovu střelu, kterou za gólmanovými zády ještě posunul do sítě Bonino. Při power play pak zpečetil triumf Američanů trefou do prázdné branky Hendricks.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
USA - Finsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Moses (Krug, Nelson), 32. Hendricks (Sexton), 35. Sexton (Krug, Hendricks), 47. Bonino (Moses, Nelson), 58. Hendricks (Larkin) - 26. Jokipakka (Pesonen, Kemppainen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 8812.
USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner, Smith - Bonino, Moses, Nelson - Morin, Arcobello, Lee - Eichel, Vesey, Lewis - Larkin, Hendricks, Sexton. Trenér: Todd Richards.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mantylä - T. Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Immonen, Pihlström, Hartikainen - Pesonen, Louhivaara, Kemppainen. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama

Související témata: