Hlavní obsah

Rusko - Norsko 6:2Rusové nezaváhali. Obhájci s přehledem porazili Norsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Šipačov 1 : 0
4. Anisimov 2 : 0
16. Zaripov 3 : 0
17. Tichonov 4 : 0
21. Thoresen 4 : 1
27. Thoresen 4 : 2
30. Čudinov 5 : 2
35. Panarin 6 : 2
Záznam online reportáže

Obhájci titulu hokejových mistrů světa z Ruska na úvod světového šampionátu v České republice nezaváhali. V duelu skupiny B v Ostravě bez větších potíží porazili Norsko 6:2. Po první třetině už vedli o čtyři góly, za Nory sice snížil na začátku druhé části dvěma trefami Thoresen, ale na víc se Seveřané proti favoritovi nezmohli.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ruský hokejista Ilja Kovalčuk (vpředu) se raduje se svými spoluhráči z gólu proti Norsku.

Článek

I když zatím jen se třemi útoky, Rusové odstartovali turnaj velkolepě. Třem tisícovkám fandících krajanů v hledišti naservírovali hru na jednu bránu. Favorita zklidnil už v třetí minutě v přesilové hře Šipačov, a když už o 19 sekund nato zatím jediný útočník "sborné" z NHL Anisimov ukázkovou kličkou ze sóla ošálil Voldena podruhé, zvedl ruské sebevědomí na maximum.

Výběr kouče Znaroka odsoudil soupeře v úvodní dvacetiminutovce do role statistů a znovu připojil dva slepené góly: Mozjakin v 16. minutě vybojoval důsledným forčekingem třetí trefu pro Zaripova, na kterého po minutě navázal po další čítankové kombinaci Tichonov. Rusové první část vyhráli drtivě na skóre i 15:1 na střely.

Fiasko Norů se ve druhé třetině ze všech sil snažila zmírnit hlavně jejich největší hvězda Thoresen. Útočník Petrohradu už po 25 sekundách pohotovou střelou bez přípravy překonal Bobrovského a Norové na chvíli převzali otěže. Olimb s Thoresenem zopakovali podobnou kombinaci i v 26. minutě, ale za stavu 2:4 je mistři světa rázně zarazili a zase přepnuli na vyšší rychlost.

Rusové byli v útočném pásmu smrtelně nebezpeční. Čudinov po Mozjakinově akci rychle odpověděl pátým gólem a ze spousty šancí se pak ujala jen ta Panarinova, který po sólu z levého křídla zavěsil pod horní tyč.

Vedení o čtyři góly už obhájcům titulu bohatě stačilo. V závěrečné dvacetiminutovce zvolili úsporný mód a spokojili se s údržbou skóre, s nímž Norové nic nesvedli ani v přesile pět na tři.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Rusko - Norsko 6:2 (4:0, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Šipačov (Kovalčuk, Dadonov), 4. Anisimov (Kovalčuk), 16. Zaripov (Mozjakin, Tichonov), 17. Tichonov (Medvěděv, Zaripov), 30. Čudinov (Mozjakin, Zaripov), 35. Panarin (Šipačov, Birjukov) - 21. Thoresen (M. Olimb, Holos), 27. Thoresen (M. Olimb, Ask). Rozhodčí: Mayer (USA), Ronn (Fin.) - Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 6314.
Rusko: Bobrovskij - Bělov, Čudinov, Jakovlev, Medvěděv, Antipin, Kulikov, Birjukov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Plotnikov, Anisimov, Kovalčuk - Mozjakin, Tichonov, Zaripov. Trenér: Oleg Znarok.
Norsko: Volden - Holos, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sorvik, Odegaard, Norstebö, Stene - M. Olimb, Bastiansen, Thoresen - Martinsen, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Ask, Roymark, Forsberg - Roest, Dahlström, od 21. navíc Lovlie. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: