Hlavní obsah

Slovensko - Dánsko 4:3 SNSlováci vydřeli výhru nad Dánskem až po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Bjorkstrand 0 : 1
49. Sersen 1 : 1
50. Viedenský 2 : 1
50. Hardt 2 : 2
52. Graňák 3 : 2
58. Nielsen 3 : 3
65. Daňo (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Slovenští hokejisté při své premiéře na mistrovství světa v duelu skupiny B v Ostravě vybojovali vítězství nad Dánskem 4:3 po samostatných nájezdech. Svěřenci Vladimíra Vůjtka před takřka domácí kulisou dlouho o gól prohrávali a nemohli překonat skvělého brankáře Galbraitha. V hektickém závěru ale dokonce dvakrát vedli, výhru ale pojistil až v dramatickém rozstřelu Marko Daňo.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Slovenský hokejový reprezentant Marek Viedenský a trenér Vladimír Vůjtek během utkání s Dánskem.

Článek

V sestavě Slovenska chyběli útočníci Tatar a Jurčo z Detroitu, kteří jsou na cestě do dějiště šampionátu, ale úvodní vystoupení týmu vedeného českým koučem Vladimírem Vůjtkem starším nestihli.

Slováci, hnaní svými bouřlivými fanoušky v zaplněném hledišti, byli od začátku aktivnější. A poté, co ve čtvrté minutě Gáborík tečoval Kopeckého nabídku nad horní tyč, se dočkali i prvních ovací vestoje. Dánský gólman Galbraith se chvilku nato vyznamenal při šanci Draveckého.

Bjorkstrand poslal Dány do vedení

Seveřané vystrčili poprvé výrazněji růžky po polovině prvního dějství při své první početní výhodě, ale ani Laco ve slovenském brankovišti se nenechal zahanbit. Ve 13. minutě ho hodně protáhl dobrou ranou Hardt. Na druhé straně minul ve stoprocentní šanci Lušňák, i za bezbrankového stavu se však jeho tým při odchodu do kabin dočkal bouřlivého aplausu.

Na začátku druhé části nepřetavili Slováci v gól přečíslení dvou na jednoho, vzápětí trefil Daňo při dorážce horní tyč. Slováci se tlačili dopředu, vyhráli třetinu 18:5 na střely, ale udeřil soupeř.

Potrestaného Gáboríka poslal už po 40 vteřinách zpět do hry tečující Bjorkstrand. Odpověď měl na holi Bartovič, jenž ve 33. minutě zakončoval do odkryté branky, jenže Galbraith znovu stihl zakročit.

Další obrovskou příležitost k vyrovnání spálil v úvodu třetí třetiny Kopecký. Slováci měli obrovský tlak, gól visel několikrát ve vzduchu, ale až v 49. minutě po pouhých 11 sekundách využil početní výhodu Sersen.

O 78 vteřin později už byl favorit duelu ve vedení, když Dravecký předložil puk Viedenskému a ten ho poslal přesně pod horní tyč. Za půl minuty však kontrovali Dánové a Hardt podobně povedenou koncovkou vyrovnal. Divokou pasáž prodloužil 74 sekund nato Graňák.

V 58. minutě ale znovu vyrovnal Nielsen a poslal duel do prodloužení. Rozhodnout však musely až nájezdy. V nich dvakrát neuspěla největší slovenská hvězda Gáborík, ale zastoupil ho v šesté sérii Daňo.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Slovensko - Dánsko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 50. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozhodující sam. nájezd Daňo - 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 50. Hardt (Madsen), 58. Nielsen. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Slovensko: Laco - Meszároš, Jánošík, Sersen, Jurčina, Ďaloga, J. Mikuš, Graňák - Miklík, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Daňo, Surový, L. Hudáček - Lušňák, Viedenský, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek st.
Dánsko: Galbraith - O. Lauridsen, Nielsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Spelling, M. Poulsen, Green - Hansen, A. Poulsen, Starkov. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama

Související témata: