Hlavní obsah

Bělorusko - Slovinsko 4:2Bělorusové porazili na MS Slovinsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Jeglič 0 : 1
11. Stas 1 : 1
13. Kosticyn 2 : 1
24. Kaljužnyj 3 : 1
52. Pance 3 : 2
60. Kitarov 4 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Běloruska porazili v základní skupině B mistrovství světa v Ostravě Slovinsko 4:2. V premiéře obou týmů na turnaji sice Slovinci dokázali v polovině první třetiny už po 34 vteřinách odpovědět na vedoucí gól soupeře, ale svěřenci amerického kouče Davea Lewise poté odskočili na dvoubrankový rozdíl, což se ukázalo jako rozhodující. Vítězný gól si připsal kapitán Alexej Kaljužnyj.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Slovinský hokejista Žiga Jeglič (vpravo) bojuje o puk s Bělorusem Alexejem Kaljužným v utkání MS.

Článek
Fotogalerie

Slovinci se sice v prvních minutách ubránili v oslabení, ale v 11. minutě otevřel skóre Stas. Přišla sice blesková odpověď Jegliče, jenže o minutu a půl později mělo Bělorusko svůj těsný náskok zpět na své straně zásluhou úspěšné dorážky Andreje Kosticyna.

Ve 24. minutě si vybral slabou chvilku strážce slovinské branky Kristan. Zkušený gólman extraligových Pardubic byl pozdě u kotouče, za nímž vyjel z branky mezi kruhy, a dopřál tak snadnou trefu Kaljužnému. Snížit mohl Goličič, zblízka však trestuhodně minul.

Do třetí třetiny jako kdyby Slovinci v touze po zvratu přepnuli na vyšší rychlostní stupeň. Zatímco led před Kristanem byl po přestávce dlouho takřka neporušený, Lalande v brankovišti Bělorusů se měl co ohánět. Slovinci zahazovali i ty největší příležitosti, čemuž však učinil přítrž v 52. minutě Pance, a připravil tak scénu pro dramatický závěr.

Slovinci se hnali za vyrovnáním, dřeli do úmoru, ale nebylo jim přáno. Lalande už neprodyšně zamkl branku a ubránil ji před pohromou i při závěrečné power play, kterou v posledních 39 vteřinách umocnila početní výhoda po jeho vlastním faulu. Do prázdné branky naopak ještě potvrdil výhru Kitarov.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Bělorusko - Slovinsko 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Stas (Korobov, Gavrus), 13. A. Kosticyn (Stas, Gavrus), 24. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn), 60. Kitarov - 11. Jeglič (Tičar), 52. Pance (Razingar, Kopitar). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Carnathan (USA), Semjonov (Est.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5995.
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Kovyršin, Stěpanov, Kulakov - Děmagin, Kitarov, Volkov - Děmkov. Trenér: Dave Lewis.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Kranjc, Kovačevič, Tavželj, Pretnar, Štebih, Vidmar - Jeglič, Tičar, Sabolič - Muršak, A. Kopitar, Verlič - Razingar, Rodman, Pance - Ograjenšek, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Reklama

Související témata: