Hlavní obsah

Rakousko - Švédsko 1:6Hokejisté Švédska díky Forsbergovu hattricku rozstříleli Rakousko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Forsberg 0 : 1
19. Klefbom 0 : 2
20. Lander 0 : 3
29. Forsberg 0 : 4
30. Lindholm 0 : 5
32. Forsberg 0 : 6
54. Heinrich 1 : 6
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté Švédska na mistrovství světa rozstříleli 6:1 nováčka Rakousko a vyhráli i druhý zápas pražské skupiny A. Na vítězství Seveřanů, kteří v úvodním utkání turnaje porazili český tým 6:5 po nájezdech, se třemi góly podílel útočník Filip Forsberg. Postaral se tak o první hattrick šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Švédska oslavují gól během utkání hokejového MS v Praze.

Článek

Švédové vstoupili do zápasu velmi vlažně, ale i v tempu odpovídajícím nedělnímu poledni rozhodli o výsledku už v první třetině. Do vedení je poslal ve 14. minutě Forsberg a další dva góly přidal favorit v závěru, kdy se po přihrávkách zpoza branky trefili Klefbom a chvíli na to Lander.

Po přestávce se do první velké šance dostali i Rakušané, ale kapitán Thomas Raffl netrefil prázdnou branku. Švédové jeho zaváhání okamžitě potrestali. Forsberg dvěma góly završil hattrick a jeden gól přidal Lindholm. Všechny tři zásahy dělily pouhé tři minuty a Swetteho v rakouské brance vystřídal Starkbaum.

Závěrečné dějství se už dohrávalo v lehce exhibičním tempu a Švédové se hokejem viditelně bavili. Rakušané sice strávili většinu času ve vlastním obranném pásmu, ale přesto se dočkali čestného úspěchu. Šest minut před koncem se o něj postaral pohotovou střelou Heinrich.

Nic to však nezměnilo na tom, že hráči Tre Kronor se v neúplné tabulce skupiny A s pěti body posunuli na první místo. Naopak Rakušané nedokázali navázat na úvodní nečekané vítězství nad Švýcarskem (4:3 po nájezdech) a jsou pátí.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Praha):
Švédsko - Rakousko 6:1 (3:0, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. F. Forsberg, 19. Klefbom (Sjögren, Josefson), 20. Lander (Eriksson, F. Forsberg), 29. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson), 30. Lindholm, 32. F. Forsberg (Lander, Ekman-Larsson) - 54. Heinrich (Komarek, Latusa). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:6, navíc Rahimi (Švéd.) 10 min. Bez využití.
Švédsko: Nilsson - Ekman-Larsson, Klefbom, Klingberg, S. Kronwall, Rahimi, Ahnelöv, Ekholm - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Ericsson, Möller - Hjalmarsson, Rask, Lindholm - Sjögrem, J. Lundqvist, Josefson. Trenér: Pär Marts.
Rakousko: Swette (32. Starkbaum) - Peter, Iberer, Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Mühlstein, Mitterdorfer - Lebler, M. Raffl, Herburger - T. Raffl, Komerek, Latusa - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Woger - Cijan. Trenér: Daniel Ratushny.

Reklama

Související témata: