Hlavní obsah

Pavelcův náhradník je hvězdou hokejistů USA

Ostrava

Povedené premiéry zažívají v dresu USA útočník Matt Hendricks z Edmontonu a především gólman Connor Hellebuyck ze St. Johns IceCaps v AHL. Zatímco kapitán amerického týmu 34letý Hendricks přispěl k úvodní výhře proti Finsku dvěma góly, 20letý mladíček Hellebuyck si skvělými výkony řekl o post gólmanské jedničky.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Brankář Connor Hellebuyck zasahuje proti šanci Nora Martina Roymarka (vlevo).

Článek

V obou úvodních zápasech Hellebuyck pustil pouze jednu branku a jeho úspěšnost zásahů přesahuje 96 procent. „Ukázal spoustu klíčových zákroků. Držel nás ve hře a na našich vítězstvích se podílel největší měrou," chválil dvacetiletého mladíka kapitán amerického výběru Matt Hendricks.

Hellebuyck předvedl proti silnému Finsku devětadvacet zásahů a pustil jediný gól. „Velmi jsem si to užil, byl to zábavný zápas," usmíval se 193 centimetrů vysoký gólman, patřící Winnipegu Jets. Účastník letošního All Stars nižší zámořské AHL na první zápas v NHL ovšem stále čeká. I proto, že jedničkou kanadského týmu je Čech Ondřej Pavelec.

Jediný gól pustil i o den později proti Norům, kteří na něj vyslali 23 puků. „Musel opět předvést několik špičkových zákroků, abychom z utkání vyšli jako vítězové. Byl to pro nás hodně těžký duel," přiznal kouč Američanů Todd Richards.

Zvládne duel s Ruskem?

Rodák z Commerce v Michiganu startoval i na minulém mistrovství světa v běloruském Minsku, ovšem plnil jen roli trojky a do branky se nedostal. Pokud zvládne dnešní těžké utkání proti Rusku, branku už asi neopustí.

„Musíme mu hodně pomoct. Chceme být nejpracovitější tým v turnaji. To je náš cíl a naše motto pro každé další utkání," svěřoval se Hendricks, který si ve 34 letech proti Finům také odbyl premiéru na světovém šampionátu. „Je to obrovská čest být kapitánem tohoto týmu. Stejnou roli vykonávala přede mnou spousta skvělých hokejistů. Jsem hrdý, že tady mohu být," svěřoval se Hendricks.

Američané v Ostravě prožívají podobný vstup do utkání, jako v roce 2014 v Bělorusku. I tam vyhráli první dva zápasy (Bělorusko porazili 6:1 a Švýcarsko 3:2). Ve třetím zápase pak narazili právě na Rusko, kterému podlehli 1:6. Turnaj v Bělorusku pamatují brankář Connor Hellebuyck, útočník Brock Nelson a obránci Seth Jones, Connor Murphy a Jake Gardiner.

Reklama

Související témata: