Hlavní obsah

Norsko - Finsko 0:5Finsko podruhé v řadě neinkasovalo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Lindell 0 : 1
29. Kemppainen 0 : 2
31. Kemppainen 0 : 3
52. Jokipakka 0 : 4
53. Jokinen 0 : 5
Záznam online reportáže

Hokejisté Finska na mistrovství světa v Ostravě v severském derby bez potíží přehráli Norsko 5:0. Favorit soupeře zničil výbornými přesilovkami, ve kterých vstřelil tři góly. Dvě branky a asistenci zaznamenal nejproduktivnější hráč play off finské ligy Joonas Kemppainen z mistrovského Oulu, brankář Pekka Rinne podruhé v řadě neinkasoval. Norové zatím na chvostu skupiny B čekají na první bodový zisk na šampionátu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Finští hokejisté (zleva) Petri Kontiola, Joonas Kemppainen a Janne Pesonen se radují z gólu proti Norsku.

Článek

Finsko se po úvodní sprše od Spojených států pomalu rozjíždí. Houževnatého rivala ze Skandinávie uzemnilo hned první přesilovkou, ve které se už v šesté minutě trefou z vrcholu přesilovkové pyramidy trefil Lindell.

Početní výhody, v nichž v úvodních dvou zápasech na turnaji ani jednou neprosadili, dnes šly svěřencům Kariho Jalonena od ruky. Norsko svůj moment na zdramatizování zápletky promarnilo v padesátisekundové nevyužité přesile pět na tři na rozhraní první a druhé části.

Soupeř naopak v početní výhodě dále úřadoval. Lindellův ostrý příklep ve 29. minutě Volden vyrazil jen před Kemppainena, který pohotově doklepl, a jako přes kopírák vzala stejná dvojice i třetí gól při hře pět proti třem.

Finsko v závěru i přes úspornější rytmus ještě navýšilo výhru a během 56 sekund zapadly za bezmocného Voldena rány Jokipakky a Jokinena. Gólman Rinne si druhou nulu v řadě pohlídal i ve dvou oslabeních a na šampionátu už 122 minut nekapituloval. Tři sekundy před koncem mohl hattrick završit Kemppainen, ze sóla však Voldena nepřekonal.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Norsko - Finsko 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 6. Lindell (Jokinen, Barkov), 29. Kemppainen (Lindell, Aaltonen), 31. Kemppainen (Lindell, Aaltonen), 52. Jokipakka (Komarov, Kemppainen), 53. J. Jokinen (Salmela, Barkov). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:3. Diváci: 6634.
Norsko: Volden - Nörstebö, Hölös, Tollefsen, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Thoresen, Ask - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Forsberg, Bastiansen, Trettenes - Stene, Roest, Röymark. Trenér: Roy Johansen.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Louhivaara, Hytönen, Pihlström - Pesonen, Kemppainen, Komarov. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama

Související témata: