Hlavní obsah

Králíci jsou báječně hraví, diváci popíjejí, ale nejsou agresivní a asi udělají rekord, těší Fasela

Praha

V čele světového hokeje stojí Švýcar René Fasel už 21 let, takže světový šampionát na českém ledě zažívá jako prezident IIHF podruhé. „Jsem připraven vydržet ve funkci do roku 2020. Pak se ze mě stane dědeček na plný úvazek, který si bude užívat s vnoučaty,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel (vpravo) při slavnostním zahájení MS s bývalým slavným reprezentantem Vladimírem Zábrodským (vlevo) a šéfem českého hokeje Tomášem Králem.

Článek

Můžete srovnat letošní mistrovství světa s tím, které Česko hostilo v roce 2004?

Praha je stále krásné město plné historických památek. Hodně se tu u vás ale změnilo k lepšímu. Potkávám zde třeba daleko víc lidí, kteří umějí anglicky. Také s halou v Praze je to jiné. Tehdy byla čerstvě dostavěná, dneska už je to dobře fungující a luxusní prostor, kam se lidi chodí bavit hokejem.

Jaké máte ze šampionátu v tomto roce dojmy?

Jsem šťastný, že v Praze i Ostravě chodí tolik lidí na zápasy. Průměrná návštěva za první čtyři dny turnaje přesahuje jedenáct tisíc a zatím vše nasvědčuje tomu, že si Česko vezme divácký rekord zpátky. Chtěl bych také ocenit, jak skvělí jsou čeští fanoušci. Pijí pivo a zpívají, ale nejsou agresivní a umějí si hokej a turnaj užít.

Co jste říkal na maskoty Boba a Bobka?

Fanoušci je milují, co víc říct. Každá země se snaží maskotem něco ukázat o sobě a tihle čeští králíci jsou báječně hraví.

Cítíte, že jste si v Praze získal diváky na svou stranu, když jste je při slavnostním zahájení pozdravil v češtině?

Snažím se vždy promluvit v řeči pořádající země. Osvědčilo se mi to i loni v Minsku. Fanoušci nejsou zvědaví na dlouhé věty funkcionářů, chtějí vidět hrát svoje hvězdy.

Poprask ale způsobila zpráva, že jste si nechal speciálně instalovat na hotelový pokoj rotoped. Můžete to vysvětlit?

Je mi 65 let a často vedu různá jednání, tak musím taky něco udělat pro své tělo. Snažím se denně půl hodiny šlapat, abych ujel tak deset patnáct kilometrů a byl v kondici.

Stihnete v Česku jen hokej, nebo máte i jiný program?

Mám slíbenou návštěvu plzeňského pivovaru a šéf pražské části turnaje Petr Bříza mě pozval někam za Prahu na vyjížďku na motorce Harley Davidson. Na to se těším skoro jako na finále.

Reklama

Související témata: