Hlavní obsah

Slovensko - Slovinsko 3:1Slováci slaví na MS první výhru v normální hrací době. Fiasko odvrátil Gáborík

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Urbas 0 : 1
48. Meszároš 1 : 1
55. Gáborík 2 : 1
60. Gáborík 3 : 1
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Slovenští hokejisté slaví na letošním mistrovství světa první výhru v normální hrací době. Po dvou triumfech v prodloužení tentokrát udolali Slovinsko 3:1 už po šedesáti minutách. Dlouho ale prohrávali, zápas otočili až v závěru, kdy dala dva góly největší slovenská hvězda Marián Gáborík.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Slovenský hokejista Libor Hudáček se snaží překonat slovinského gólmana Roberta Kristana.

Článek
Fotogalerie

Slovákům se ve vřavě vlastních fanoušků ani do třetice nepovedlo dát první gól, který by zklidnil jejich herní projev. Odpor papírově slabšího protivníka naopak ještě víc vyztužil v sedmé minutě Urbas, jenž v přesilové hře kousek před Lacem tečoval Kranjcův nástřel od modré čáry.

Vůjtkův tým navzdory evidentnímu úsilí nemohl najet do správných kolejí a jako by mu armáda vlastních příznivců spíše svazovala ruce i nohy. Mohlo být ještě hůř, ale po zaváhání Kopeckého proti další gólové ráně Urbase Laco vykopl levý beton. Ryzích šancí měli Slováci poskrovnu. O vyrovnání mohli uvažovat až v 16. minutě, ale Jurčo vykličkoval beka, brankáře a přestřelil bránu.

Nováček elitní divize hrál i ve druhé části absolutně vyrovnané utkání a favorit si s jeho úpornou defenzivou nevěděl vůbec rady. Ve dvou přesilovkách dokonce víc přituhovalo před slovenskou brankou, ale Laco několik ran Kopitarovy řady pochytal.

Až se sílící hrozbou blamáže Slováci v třetí části pořádně rozhýbali hru a hrnuli se před slovinskou branku. Pardubického gólmana Kristana zbavil neprůstřelnosti ve 48. minutě v přesilovce bombou od modré čáry Meszároš, který dal už třetí gól na turnaji. S vypětím všech sil Slovensko dostalo hokejového trpaslíka na lopatky pět minut před koncem zásluhou své největší hvězdy Gáboríka, který příklepem propálil Kristana. Gáborík tři body stvrdil sekundu před koncem při slovinské power play.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 48. Meszároš (Surový), 55. Gáborík (L. Hudáček, Surový), 60. Gáborík - 7. Urbas (Kranjc, Kovačevič). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Carnathan (USA), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, Jánošík, Baranka - Daňo, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Jurčo, Viedenský, Tatar - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček - od 41. navíc Surový. Trenér: Vladimír Vůjtek.
Slovinsko: Kristan - Kranjc, Pretnar, Gregorc, Robar, Kovačevič, Vidmar, Štebih, Tavželj - Urbas, Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Razingar, Mušič, Pance - Goličič, Rodman, Ograjenšek. Trenér: Matjaž Kopitar.

Reklama

Související témata: