Hlavní obsah

Hokejisté USA a Finska navštívili polskou Osvětim

Ostrava

Dva volné dny využili hokejisté Spojených států k výletu do bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi. V místě, které se krvavě zapsalo do lidských dějin, zůstali tři hodiny a připomněli si krutost druhé světové války, která před 70 lety skončila právě v těchto květnových dnech.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté USA si během volného programu na MS našli cestu do neradostných míst v polské Osvětimi.

Článek

„Mnozí z hráčů mají prarodiče z Polska, Německa či židovského původu. Když jsem jim tuto cestu navrhl, projevili velký zájem. Chtěli bližší informace, byli hodně zvědaví," vykládal team host amerického výběru (průvodci, kteří se starají o týmy na šampionátu) André Niec s tím, že v hotelu v Ostravě zůstalo jen pár nejpotlučenějších hokejistů.

„Trenéři ale jeli všichni," dodal bývalý hokejista Karviné, Poruby či Havířova Niec.

Na cestu do přibližně sto kilometrů vzdáleného městečka v jižním Polsku se Američané nevypravili sami. Do stejného místa a ve stejný čas cestovali také jejich soupeři ze skupiny B, Finové.

„Většina hráčů se zná, tak si povypráví i o něčem jiném, než jen o hokeji. Týmy cestovaly vlastními autobusy, prohlídku už absolvovali společně," popisoval Niec. „Američané se o historii velmi zajímají. Chtějí poznat i Ostravu. Dal jsem jim tip na Dolní oblast Vítkovic. Uvidíme, zda to ještě stihneme," líčil Niec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články