Hlavní obsah

Dánsko - Bělorusko 1:5Bělorusové otočili zápas s Dánskem a jsou ve hře o čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Jakobsen 1 : 0
21. Gavrus 1 : 1
28. Kovyršin 1 : 2
30. Šinkevič 1 : 3
46. Kovyršin 1 : 4
55. Usenko 1 : 5
Záznam online reportáže

Ostrava

Běloruští hokejisté zvládli své třetí vystoupení na mistrovství světa v Ostravě a po vítězství 5:1 nad Dánskem živí reálnou šanci na postup do čtvrtfinále. Klíčem k úspěchu byla druhá část, v níž obrátili skóre během necelých devíti minut třemi góly. Dvakrát se mezi střelce zapsal Jevgenij Kovyršin. Dánsko je po třech zápasech s jediným bodem bez výhry.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Bělorouští hokejisté se radují z gólu proti Dánsku v utkání na MS v Ostravě. V pozadí jejich oslavu sleduje brankář Patrick Galbraith (vlevo).

Článek

Čekání Dánů na první vítězství se natahuje, i když v úvodní části byli na dobré cestě. Seveřané přetavili větší aktivitu ve 14. minutě, když Jakobsen završil pohlednou spolupráci s Madsenem a gólman Laland se proti jeho střele bez přípravy už nestihl přesunout.

Jenomže Bělorusové překvapili soupeře nástupem do druhého dějství a Gavrus už po 44 sekundách poslal za Galbraitha Kosticynův pas zpoza branky. A s Dány pořádně otřásl. U všeho byli později a nechali hrát soupeře, který během devíti minut vývoj otočil. Kovyršin z brankoviště doklepl do sítě vyražené nahození Kulakova a po druhém gólovém pasu nejproduktivnějšího běloruského hráče Kosticyna zblízka zvyšoval Šinkevič v půli zápasu už na 3:1.

Dánsko se z běloruské převahy vymanilo až na začátku poslední dvacetiminutovky a chvíli to vypadalo, že v závěru ještě může kousat. Ale v ofenzivě se nechávalo unést, a když Kovyršin po rychlém kontru prohodil puk bekhendem mezi Galbraithovými betony, Bělorusové mohli dohrát závěr v pohodě. Jejich úspěch po dalším dánském kiksu přikrášlil pátým gólem Usenko. Symbolické gesto dánského zmaru po něm přidal bek Lauridsen, který vzteky rozštípal hůl o tyčku.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Dánsko - Bělorusko 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Jakobsen (Madsen, Hardt) - 21. Gavrus (A. Kosticyn, Kaljužnyj), 28. Kovyršin (Kulakov, Stěpanov), 30. Šinkevič (Kaljužnyj, A. Kosticyn), 46. Kovyršin (Kulakov, Šinkevič), 55. Usenko (Kitarov, Děmkov). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Kubuš (SR) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:4, navíc M. Lauridsen (Dánsko) do konce utkání. Bez využití. Diváci: 4796.
Dánsko: Galbraith - O. Lauridsen, Nielsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, M. Lauridsen, od 41. navíc Uldall - Hardt, Jakobsen, Madsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Spelling, Green, M. Poulsen - Starkov, A. Poulsen, Hansen. Trenér: Jan Karlsson.
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov - Děmagin. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: