Hlavní obsah

Švédsko - Kanada 4:6Jedinečný obrat! Kanada smazala hrozivé manko a udolala silné Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Lander 1 : 0
18. Rask 2 : 0
18. Forsberg 3 : 0
27. Ekblad 3 : 1
32. Hall (trestné střílení) 3 : 2
35. Couturier 3 : 3
36. Möller 4 : 3
51. Wiercioch 4 : 4
54. Ennis 4 : 5
59. Seguin 4 : 6
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Kanady potvrdili na světovém šampionátu své vysoké ambice! V „české“ skupině A v Praze zdolal silný výběr v čele s kapitánem Sidneym Crosbym v souboji horkých adeptů na titul a do středy neporažených celků výběr Švédska 6:4. Seveřané přitom vedli po první třetině 3:0, později ještě 4:3, ale ničivému uragánu zámořského týmu v dalším průběhu zápasu neodolali. Kanaďané zůstávají nadále stoprocentní a jasně vévodí tabulce skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Kanady (zleva) Tyler Seguin, Aaron Ekblad a Ryan O'Reilly oslavují gól během utkání se Švédskem.

Článek
Fotogalerie

Souboj začala dosud suverénní Kanada rozpačitě a především hodně vlažně. Zatímco Smith v její brance čelil jedné šanci za druhou, zámořský celek se zmohl v prvním dějství jen na pět pokusů, které mířily mezi tyče.

Seveřané si po úvodním náporu brzy vynutili přesilovku, v níž měl ale největší příležitost Couturier. Na začátku šesté minuty ale Kanada nechala zcela v poklidu úřadovat za svou brankou Erikssona s Landerem, jenž si neatakován vyjel do střelecké pozice a otevřel skóre.

Další tutovku měl po chvilce Lindström. Na druhé straně potrápila gólmana Nilssona teč Crosbyho. Barrie pak zakončoval rychlý výpad Kanady, ale Nilsson byl znovu připravený. V 18. minutě však Klefbom trefil bekhendovým pokusem brusli tísněného Raska a po rychlé kontrole u videa vedlo Švédsko 2:0. Jen o 28 vteřin později se navíc prosadil Forsberg.

Kanaďané zařadili vyšší rychlost

Od druhé třetiny přece jen Kanaďané přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a odrazilo se to i na skóre. Duchene s Raskem jím ještě nepohnuli, ale ve 27. minutě po skrumáži před švédským brankovištěm už se ranou prakticky do prázdné branky zapsal z mezikruží mezi střelce bek Ekblad.

Ve 32. minutě pak Halla zahákoval v šanci Klingberg a Hall nařízené trestné střílení s přehledem proměnil rychlou střelou mezi Nilssonovy betony. O necelé tři minuty už bylo vyrovnáno, když tlak Kanady dovršil povedenou tečí Couturier a spravil si chuť po spálené šanci z úvodu duelu. Uběhlo však 56 sekund a Švédům vrátil vedení Möller.

Zkraje třetího dějství vychytal Nilsson Crosbyho. Strážce švédské branky pak ve 48. minutě vytáhl další výtečný zákrok, když bleskovou lapačkou zmrazil Toffoliho. Stejný výsledek měl jejich minisouboj i o půlminutku později.

Forsberg mohl zvýraznit vedení svého celku, jenže nedal a místo toho vyrovnal v 51. minutě Wiercioch. Jedinou z pouhých čtyř početních výhod v celém utkání pak v polovině 54. minuty zužitkoval Ennis a výhru Kanady zpečetil snadno do prázdné branky při power play Seveřanů Seguin.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A:
Švédsko - Kanada 4:6 (3:0, 1:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Lander (Eriksson, Granberg), 18. Rask (Klefbom, Lindholm), 18. F. Forsberg (Eriksson, Klingberg), 36. Möller (Sjögren, Ekman-Larsson) - 27. Ekblad (Burns, O'Reilly), 32. Hall z trest. střílení, 35. Couturier (Ekblad), 51. Wiercioch (Eberle, Crosby), 54. Ennis (Hall, Spezza), 59. Seguin (O'Reilly). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Rönn - Puolakka (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 16 695.
Švédsko: Nilsson - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Granberg, Ekholm - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson. Trenér: Pär Marts.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Giroux, Ennis - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.

Reklama

Související témata: