Hlavní obsah

'Fin' Sýkora si přeje ve finále potkat Česko

Ostrava

Na plánovanou schůzku před ostravskou ČEZ Arénu přišel bývalý kouč Sparty, Pardubic či ruského Petrohradu Václav Sýkora o několik desítek minut později. Důvod? Musel převést jednoho z finských hokejistů z hotelu k rentgenovému vyšetření v hale.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Hokejový trenér Václav Sýkora před ostravskou ČEZ Aréna.

Článek

I to patří k povinnostem team hosta neboli průvodce týmu šampionátem, kterou Sýkora u finského týmu na probíhajícím světovém šampionátu vykonává. „Je to zajímavá zkušenost. Člověk nahlédne do věcí, které jako trenér nevnímá. A ocení ty lidi v týmu, kteří pracují mnoho hodin před a po zápase pro to, aby bylo všechno připravené," říká Sýkora.

Do dosud nepoznané role ho zlákal hlavní kouč Finska Kari Jalonen, s nímž se Sýkora zná ze společného působení na lavičce pražského Lva v KHL. „Kari mi v létě volal, že by byl rád, abych se s nimi šampionátu zúčastnil. Kdyby nebyl v týmu on, asi bych na to nekývl, ale takto jsem okamžitě souhlasil," svěřuje se Sýkora a prozrazuje, že do práce trenérskému kolegovi nemluví. „Žádné poznatky si ode mne nebere. Mají dostatečně velký trenérský štáb. V tomhle si udržují své soukromí," usmívá se 62letý rodák z Kladna.

S takovým jídelníčkem se ještě nesetkali

K dobrým výkonům na ledě potřebují hráči co největší pohodlí. Doprava, jídlo i volné chvíle na sebe musí perfektně navazovat. A tak musí Sýkora zařídit vše, na co si členové týmu vzpomenou. „Všechny týmy mají asi ty požadavky podobné. Ale od personálu v hotelové kuchyni jsem ale dozvěděl, že Finové jim poslali ohledně jídla velmi detailní instrukce. S tak podrobným jídelníčkem prý se ještě nesetkali," prozrazuje Sýkora.

Program organizuje i ve dnech volna. „Z Ostravy jsem dosud znal jen hotel Imperial a halu. A z dřívějšího působení ještě starého Kotase (bývalý stadión, na kterém do roku 1989 hrávaly Vítkovice - pozn. aut.), kde jsme hráli československou ligu. Ale to je už dávno. Poznávám ji tak až teď, ale moc času není. Turnaj běží strašně rychle," líčí finský team host Sýkora.

Zatímco ostravskou skupinu B sleduje pozorně, zápasy českého týmu mu unikají. „Mrzí mne, že jsem neviděl utkání s Kanadou. To jsme zrovna hráli s Norskem," naznačuje Sýkora, ke kterému týmu právě teď patří. „Ale našim přeji úspěch. Krásné by bylo finále proti Finsku. I když bych byl asi hodně rozpolcený," směje se budoucí kouč Čerepovce v KHL Sýkora.

Reklama

Související témata: