Hlavní obsah

Kanaďané první třetinu se Švédy prospali. Pak jsme byli zase hladoví, říkal autor vítězného gólu

Praha

Kanada i při čtvrtém vystoupení na hokejovém mistrovství světa dodržela normu alespoň šesti vstřelených gólů. Po rozpačitém vstupu do duelu se Švédy předvedla v souboji dosud neporažených celků pražské skupiny A úžasný obrat skóre. I když ještě ve 27. minutě prohrávala rozdílem tří branek, nakonec zvítězila 6:4.

Foto: Pool, Reuters

Kanaďan Jason Spezza (vlevo) oslavuje rozhodující gól Tylera Ennise proti Švédsku na MS v Praze.

Článek

Kanaďané smazali třígólové manko a soupeři zasadili dva údery, během nichž pokaždé v rozpětí necelých osmi minut překonali třikrát rychle po sobě Nilssona. "První třetinu jsme prospali, ale o přestávce se v kabině dost zřetelně mluvilo o tom, co všechno musíme zlepšit a jak na to jít. Věděli jsme, že ještě můžeme dokázat všechno otočit," říkal útočník Tyler Seguin, jehož trefa 110 sekund před koncem do prázdné branky při švédské power play dala výsledku konečnou podobu.

Kanada přitom byla v první třetině úplně duchem mimo, na švédskou branku vyslala jen pět střel a nechávala se zavírat ve vlastním obranném pásmu. Švédové s chutí napadali a v závěru úvodní části dvěma trefami v rozpětí 28 sekund navýšili vedení na 3:0. Zámořský výběr ale stupňovaným důrazem před brankou přece jen zbavil jejich gólmana Nilssona kouzla.

Moc jsme zalezli"Nechci snižovat kanadskou herní dovednost, ale usnadnili jsme soupeři návrat do zápasu tím, že jsme až moc zalezli," litoval Filip Forsberg, s pěti góly nejlepší švédský střelec na turnaji. Našlápnutou Kanadu pak už nezastavila ani blesková odpověď Švédů na vyrovnání, když si hned za 56 sekund vzali zpátky vedení.

Taková gólová přestřelka se musela líbit zaplněnému hledišti O2 areny, kde byli přece jen hlasitější fanoušci Tre Kronor. Nakonec ale odcházeli z haly Švédové smutní, stejně jako jejich hokejoví miláčci opouštěli zklamaní led, protože Kanada v poslední třetině měla už silově i bruslařsky navrch a předvedla takový tlak do branky, že jasně dovršila obrat skóre.

„Ze začátku bylo z naší strany všechno špatně a věděli jsme, že to takhle nemůže jít dál. Od poloviny utkání jsme ale byli úplně jiný tým. Zase sebevědomý a nesmírně hladový po vítězství. Ke konci bylo i cítit, že můžeme těžit z fyzické kondice. Švédové ztěžka tahali nohy," radoval se autor nakonec rozdílové branky Tyler Ennis, jenž se prosadil v přesilovce.

Seveřané nesli ztrátu skvěle rozehraného zápasu těžce. „Když jsme vedli, měli jsme hrát chytřeji a být více kreativní. Jenže do hry se nám vloudily chyby a Kanada je uměla trestat," shrnul Mattias Sjögren.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články