Hlavní obsah

Porážka s Nory je šok! Nezvládáme turnaj psychicky, přiznal kouč Slováků Vůjtek

Ostrava

Slovenští hokejisté si porážkou 2:3 s Nory značně zkomplikovali cestu do čtvrtfinále mistrovství světa. Před sebou mají zápasy se třemi nejsilnějšími týmy skupiny B a potřebují nejméně jednoho z trojice Finsku, Rusko a USA porazit aby si udrželi šanci na postup. „Snad nám bude role outsidera vyhovovat více,“ doufá trenér Slovenska Vladimír Vůjtek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zklamaní hokejisté Slovenska po porážce s Norskem.

Článek

Jak velké zklamání je pro vás porážka s Norskem?

Velké, ale my jsme si o to říkali. Tři zápasy jsme tvrdě dřeli, abychom vyhráli. Ve všech třech jsme prohrávali a museli je otáčet a zvládli jsme je. Čekali jsme, že když se dostaneme do vedení my, že to pak bude lepší. Dneska jsme vedli dokonce o dva góly a ten zápas jsme stejně ztratili. Je to šokující a zkazilo to dojem z těch předchozích tří zápasů. Bohužel zatím turnaj nezvládáme, jako téměř domácí mužstvo, hlavně psychicky.

Co se stalo za stavu 2:0 z vašeho pohledu?

Udělali jsme zbytečný faul a dostali jsme gól v oslabení. Ty fauly se pak promítly do celého zápasu, protože se to znovu za stavu 2:1 zopakovalo.

Nechyběl dosavadní kapitán týmu Tomáš Kopecký, kterého jste do utkání ani nenominoval?

Chápu, že Tomášova absence v utkání je velmi citlivá záležitost. Ale my jsme se Tomášem na něčem dohodli a turnaj zdaleka nekončí a věřím, že nám v jeho průběhu ještě hodně pomůže.

Bude hrát Kopecký v dalším zápase?

Nechte nás vydechnout, je těsně po zápase a my si musíme sednout a teprve dát sestavu dohromady.

Porážkou jste si hodně zkomplikovali cestu do čtvrtfinále. Čekají vás zápasy s Finskem, Ruskem a USA.

Hodně, ale musíme zvednout hlavy, protože turnaj ještě nekončí. Máme teď dva dny na oddych a pak se pokusíme někoho z favoritů porazit.

V úvodu turnaje jste říkal, že vám role favoritů nesedí. Může vám tedy více vyhovovat to, že favority v dalších zápasech nebudete?

Pevně doufám, že z nás spadne ta tíha favorita. Zápasy jsme neodehráli v dobré formě. Bojovali jsme, ale nehráli jsme dobrý hokej. Plný stadión lidí nás hnal, všichni věřili, že lehce vyhrajeme, ale ono to nešlo. Silou vůle jsme to třikrát otočili ve třetích třetinách. Ale ono to takto hrát pořád nejde.

Budete dělat na soupisce nějaké změny?

Těch změn moc udělat nemůžeme. Máme tady do pole dvaadvacet hráčů a dneska jsme navíc možná na ten další zápas přišli o jednoho obránce. Musíme si vystačit se sestavou, kterou tady máme. Věřím, že se hráči během dvou volných dní dají do kupy a proti silnějším týmům silnou vůli dokáží hokejové vyrůst.

V čem musíte nejvíce zabrat?

Musíme se uvolnit a začít hrát hru, kterou hráči umí předvádět v klubech. Ta lehkost nám zatím chybí.

Je pro vás rozčarování, tak zkušený obránce, jakým je Andrej Mezsároš, udělá v klíčových momentech utkání takový faul a nechá se vyloučit do konce utkání? (Mezsároš u lavičky píchl soupeře holí - pozn. aut.)

No, je, ale hokej je emotivní hra a bohužel se to stalo. Andrej se v kabině za zbytečný faul celému mužstvu omluvil. Bylo to vyústění frustrace z toho, že jsme ztratili vedení.

V týmu máte psychologa, bude muset dělat svou práci lépe?

On si dělá svou práci. Vsadili jsme i na to, nechtěli jsme zanedbat žádnou maličkost. Bohužel, nevím, výsledek se dnes nedostavil.

Nechyběly vám proti Norsku i fyzické síly?

Myslím si, že ano. Ještě jsem nikdy v životě nehrál čtyři zápasy během pěti dnů. A tím, že jsme museli nahánět ty výsledky v posledních třetinách a museli jít na dno sil, tak nám možná dnes chyběly. Norové vypadali živější.

Ve všech vítězných zápasech jste měl na sobě jednu košili. Půjde teď do prádla?

Není to v košili, je to v tom, že při tom stylu hry, který jsme tady hráli, jsme možná vydali příliš sil.

Postoupí hokejisté Slovenska na MS do čtvrtfinále?
Ano
35,4 %
Ne
64,6 %
Celkem hlasovalo 15502 čtenářů.

Reklama

Související témata: