Hlavní obsah

USA - Bělorusko 2:5Američané po vítězství nad Ruskem šokovali prohrou s Běloruskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Gavrus 0 : 1
34. Volkov 0 : 2
37. Kitarov 0 : 3
38. Nelson 1 : 3
42. Kaljužnyj 1 : 4
46. Krug 2 : 4
49. Kaljužnyj 2 : 5
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Hokejistům Spojených států amerických se na mistrovství světa v Ostravě podařilo zdolat největšího favorita turnaje Rusko. Zámořský celek ale nečekaně ztratil všechny body v zápase s Běloruskem, kterému Američané podlehli 2:5. Dva góly Bělorusů vstřelil Alexej Kaljužnyj.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Běloruska (zleva) Alexandr Kitarov, Sergej Kosticyn a Ivan Usenko se radují z gólu proti Spojeným státům.

Článek

Vedle Američanů asi nejvíce zarmoutil Slovensko, pro které je to další velká komplikace v boji o čtvrtfinále.

USA po překvapivém triumfu nad Ruskem pokračovaly i v úvodu dnešního zápasu v sebevědomém herním projevu, ale výrazný desetiminutový nápor v gól neproměnilo. Příležitosti Kruga, Hendrickse či Sextona zmařil kanadský rodák v běloruské brance Lalande, kterého jednou na čáře musel zastoupit i spoluhráč z obrany. "Až do druhé třetiny jsme se nemohli dostat do hry. Do té doby nás podržel Lalande, který v pravý čas vytáhl výborné zákroky," řekl americký trenér Běloruska Dave Lewis.

Poté se Spojené státy chytily do vlastní pasti chyb v obraně. Soupeř je doslova zničil z rychlých brejků. Galus ve 32. minutě zavěsil po úniku z pravého křídla do pravého horního růžku a už za 110 sekund ho dokonale napodobil Volkov. I třetí gól padl po navlas stejné rychlé protiakci zprava, Kitarov jen k překonání Campbella potřeboval dva pokusy. "V druhé třetině udělali chyby v obraně a my jsme je dokázali využít. Ale nebylo to tím, že Spojené státy byly slabé v obraně, my jsme prostě byli silnější v útoku," řekl běloruský útočník Sergej Kosticyn.

I když Nelson ještě před koncem druhé části po krásné souhře s Eichlem snížil, Bělorusko kontrovalo v nástupu do závěrečné třetiny v přesilovce pět na tři zásluhou Kaljužného, jehož pas před branku srazil do vlastní sítě Smith. Bylo jasné, že Američané už na obrat nemají. Krug v početní výhodě ještě bombou snížil, ale Kaljužnyj z dalšího sólového úniku svým druhým gólem stvrdil historický úspěch.

"Začátek byl z naší strany dobrý, ale neproměnili jsme šance. Pak jsme je nechali moc hrát. Udělali jsme nějaké chyby v útočném pásmu, oni se dostávali do přečíslení a dokázali to využít," prohlásil americký útočník Jack Eichel, jehož tým mohl v případě vítězství poprvé od roku 1939 vyhrát na mistrovství světa čtyři utkání po sobě.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
USA - Bělorusko 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 38. Nelson (Eichel), 46. Krug (Eichel, Lewis) - 32. Gavrus (Lisovec, Šinkevič), 34. Volkov (S. Kosticyn), 37. Kitarov (S. Kosticyn), 42. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Usenko), 49. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Lisovec). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 6648.
USA: Campbell - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond, Gardiner - Morin, Bonino, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Lewis, Eichel, Nelson - Larkin, Hendricks, Sexton. Trenér: Todd Richards.
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: