Hlavní obsah

Německo - Lotyšsko 2:1Němci i díky videorozhodčímu otočili duel s Lotyšskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Darzinš 0 : 1
47. Wolf 1 : 1
58. Plachta 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Od poloviny úvodní třetiny hokejisté Německa s Lotyšskem na mistrovství světa v Praze prohrávali, nakonec se však radují z vítězství 2:1. Vítězný gól přitom rozhodčí nejdřív neuznali, až po debatě s videosudím jim ho připsali. Vstřelil ho dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny Plachta. Němci jsou po výhře pátí a na čtvrté Švýcary ztrácejí dva body.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marcus Kink z Německa a Aleksandrs Jerofejevs z Lotyšska.

Článek

Skóre před více než 15 tisíci diváků mohl brzy otevřít Daugavinš. Lotyši pak nevyužili přesilovku, ale jinak oba celky šancemi i střelami mezi tyče šetřily. V desáté minutě promarnil obrovskou možnost poslat Němce do vedení Krämmer.

Krátce poté se provinil proti pravidlům Hager a už po 20 vteřinách se nedobrovolně vracel do hry. Lotyšský kapitán Daugavinš vymyslel precizní přihrávku skrz tři hráče ke vzdálenější tyči na číhajícího Darzinše a ten otevřel skóre.

Na začátku druhé třetiny Lotyši už takřka jásali, jenže poté, co dostali puk za brankovou čáru, jim sudí radost ihned vzali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Při vyrovnaném průběhu nepohnuly stavem ani dvě lotyšské přesilovky.

Možná klíčovým momentem utkání bylo vyloučení Spruktse do konce zápasu za faul kolenem ve 45. minutě. Wolf dokázal z dorážky vyrovnat a Němci i nadále lotyšské defenzivě zle zatápěli. Když Lotyši přestáli i další oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě, zdálo se, že jsou z nejhoršího venku. Další šance Němců nevyužili Rieder a Plachta, který se však nakonec stal hrdinou.

Jeho rána z 58. minuty se od spojnice břevna a tyče trochu zvláštně odrazila zpět do hry a pokračovalo se dál. Při nejbližším přerušení ale sudí nechali přezkoumat situaci u videa a zjistili, že puk se do hřiště odrazil poté, co byl za brankovou čárou. Power play Lotyšů již přišla vniveč.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A:
Německo - Lotyšsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 47. Wolf (Reimer, Krueger), 58. Plachta - 12. Darzinš (Daugavinš). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Puolakka (Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:1, navíc Sprukts (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 15.494.
Německo: Endras - Krueger, Müller, Kohl, Goc, Koppchen, Krupp, Baxmann - Wolf, Pietta, Rieder - Plachta, Hospelt, Kink - Oppenheimer, Raedeke, Krämmer - Ehliz, Hager, Reimer - Seidenberg. Trenér: Pat Cortina.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Bukarts, Abols, Cipulis - Berzinš, Saulietis, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Reklama