Hlavní obsah

Francie - Kanada 3:4Francouzi Kanadu potrápili, body si ale odnesli hráči Javorového listu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Seguin 0 : 1
13. Eberle 0 : 2
17. Desrosiers 1 : 2
38. Seguin 1 : 3
47. Treille 2 : 3
47. Fleury 3 : 3
50. Eberle 3 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Francie potrápili na mistrovství světa v hokeji favorizovanou Kanadu. Ještě ve třetí třetině byl stav 3:3. Zámořští hokejisté ale díky druhé brance Eberleho v zápase nakonec urvali vítězství 4:3 a na turnaji jako jediní stále nenašli přemožitele.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tyler Seguin (91) a Jason Spezza (oba z Kanady) se radují z gólu.

Článek

"Je to každý rok podobné, dobýváte branku a musíte najít cestu k vítězství. Nám se to dneska povedlo díky přesilovkám," řekl Eberle. "Víme, jak dojít k vítězství. Nepanikařili jsme. Nebyla ani vteřina, kdy bychom nevěřili, že vyhrajeme," doplnil další útočník Matt Duchene.

Do první velké příležitosti se dostali v páté minutě Francouzi, ale útočník Dallasu Roussel minul. V polovině utkání Hecquefeuille faulem rozhodil v šanci Toffoliho a v následné přesilové hře už Kanada otevřela skóre. Spezza místo střely uvolnil Seguina, který zakončil pohotově do odkryté branky.

Za 66 sekund kapituloval gólman Quemener podruhé, když jej překonal bekhendem z levého kruhu Eberle. Francouzi ale v 17. minutě snížili. Také na levém kruhu dostal prostor k zakončení Desrosiers a střelou pod lapačku ukončil Jonesovu neprůstřelnost na turnaji. Gólman Los Angeles dosud nastoupil jen při výhře nad Německem 10:0.

Ve druhém dějství si připsal Jones jediný zákrok. Kanada z tlaku vytěžila dvoubrankové vedení až ve 38. minutě. Předtím neproměnil únik Giroux a Hamhuis trefil tyč. Úřadující olympijští vítězové udeřili až v přesilovce, když spolupráci útočníků Dallasu zakončil opět po Spezzově přihrávce z levého kruhu Seguin.

Francie měla v závěrečném dějství převahu a dokázala vyrovnat. Nejdříve Yorick Treille usměrnil za Jonesova záda Meunierovu přihrávku a vzápětí se teč Fleuryho odrazila do kanadské branky ještě od Eberleho. Necelých jedenáct minut před koncem se ale z další teče už mohl útočník Edmontonu radovat, protože při Trabichetově trestu po Burnsově střele rozhodl.

Dovršit hattrick mohl Seguin, který trefil tyč. Francouzi už přes snahu nedokázali vyrovnat a nenapodobili překvapení z loňského šampionátu v Minsku, kde porazili Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. "Možná si mysleli, že už mají zápas vyhraný, ale my jsme toho využili a vrátili se do zápasu. Podali jsme všichni dobrý výkon a jsme zklamaní," litoval Yorick Treille porážky.

Francie s třemi body z pěti zápasů na kontě hraje ještě se Švédskem a Lotyšskem a bojuje o záchranu. "Potřebujeme body. Proti Kanadě to není lehké, ale bylo to 13 minut před koncem 3:3. Bylo tam sporné rozhodnutí rozhodčího a oni měli dneska skvělé přesilovky, které jsme nedokázali ubránit," uvedl francouzský útočník Laurent Meunier.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Francie - Kanada 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 17. Desrosiers (Meunier, Auvitu), 47. Y. Treille (Meunier), 47. Fleury - 12. Seguin (Spezza, Barrie), 13. Eberle (MacKinnon, Duchene), 38. Seguin (Spezza), 50. Eberle (Burns, Crosby). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:3. Diváci: 15.300.
Francie: Quemener - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Chakiachvili, Diedue Fauvel, Janil, Trabichet - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig - od 21. navíc Rech. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.
Kanada: M. Jones - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Wiercioch, Ekblad, Savard - Hall, Crosby, Eberle - Seguin, Giroux, O'Reilly - Spezza, MacKinnon, Duchene - B. Schenn, Ennis, Toffoli - Couturier. Trenér: Todd McLellan.

Reklama

Související témata: