Hlavní obsah

Švýcarsko - Kanada 2:7Kanaďané deklasovali Švýcarsko a zajistili si prvenství ve skupině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Seguin 0 : 1
7. Trachsler 1 : 1
20. MacKinnon 1 : 2
28. Ekblad 1 : 3
39. Eberle 1 : 4
40. Eakin 1 : 5
43. Brunner 2 : 5
53. Couturier 2 : 6
58. Giroux 2 : 7
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Kanady odehrají čtvrtfinále v Praze. Zámořský celek totiž vyhraje pražskou skupinu A, o čemž rozhodlo vítězství Javorového listu 7:2 nad Švýcarskem. Švýcaři budou ještě muset o účast ve čtvrtfinále bojovat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tyler Seguin z Kanady se raduje z gólu proti Švýcarsku.

Článek

"Snažíme se hrát co nejjednodušeji, posbírat co možná nejvíce puků okolo branky a pokusit se využít druhou, nebo třetí šanci na gólovou dorážku. Dnes jsme tímto způsobem dali pár branek a přesně to potřebujeme předvádět v naší hře i nadále," prohlásil Couturier.

Kanaďané udeřili již po 53 vteřinách, když za zády gólmana Berry doklepl puk snadno kanonýr Seguin a dal pátý gól na turnaji. Dobrou možnost k vyrovnání nezužitkoval Geering, ale v sedmé minutě nachytal Trachsler kanadského gólmana Smithe a pokusem z nulového úhlu vyrovnal.

Oba brankáři pak předvedli výtečné zákroky, zejména Smith si spravil reputaci, když vychytal samostatný únik Ambühla. Pouhých 18 vteřin před první přestávkou si Kanada vzala vedení zpět, když se mezi střelce zapsal parádní ranou z kruhu pro vhazování MacKinnon.

Od 28. minuty se začal favorit soupeři vzdalovat. Couturier se neukvapil se střelou, byť byl sám v dobré pozici, tak ji ještě vylepšil pro Ekblada a ten málem protrhl síť. Přesně po 39 odehraných minutách překonal v přesilovce Berru nadvakrát Eberle a ještě vteřinu před druhou sirénou úspěšně dorážel Eakin.

Závěr patřil Javorovým listům

Do závěrečné třetiny měla Kanada hodně vlažný nástup a Švýcaři si připravili v rychlém sledu dvě vyložené příležitosti. Ty sice zůstaly nevyužity, ale ve 43. minutě dostal za Smithova záda kotouč se štěstím Brunner. Grossmannovo tečované nahození vzápětí zastavila tyč.

Závěr patřil Kanadě. V 53. minutě zvýšil na 6:2 Couturier. Pak si sice při přesilovce čtyři na tři Spezza vylámal zuby na Berrovi, ale v následné klasické početní výhodě pět na čtyři už úspěšně dorážel z úhlu Giroux a v 58. minutě uzavřel skóre.

Zatímco Kanaďané zůstávají posledním stoprocentním účastníkem šampionátu, Švýcaři mohou stále přijít o místo ve čtvrtfinále, z něhož je může vytlačit Rakousko. Byť za hodně bláznivých okolností, mezi něž patří kromě jiného i výhra Rakušanů právě nad Kanadou v základní hrací době.

"Nehráli jsme dnes tak, jak se od nás očekává. Neměli jsme dost energie na to, abychom dostali Kanaďany pod tlak. Víme, že Kanada má dobrý tým. A když ji chcete porazit, musíte je dostat pod tlak. Ale nám scházela i rychlost, přestože jsme jinak tým, jež hraje rychlý hokej," uvedl sebekriticky švýcarský forvard Kevin Romy.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Švýcarsko - Kanada 2:7 (1:2, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Trachsler (Schäppi, Streit), 43. Brunner - 1. Seguin (Muzzin, Giroux), 20. MacKinnon (Spezza, Wiercioch), 28. Ekblad (Couturier, Eakin), 39. Eberle (Crosby, Burns), 40. Eakin (Couturier, Ekblad), 53. Couturier (Toffoli, Hamhuis), 58. Giroux (Burns, O'Reilly). Rozhodčí: Mayer (USA), Rönn - Puolakka (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. Diváci: 17.003.
Švýcarsko: Berra - Geering, Streit, Blum, Josi, Helbling, Grossmann - Fiala, Almond, Brunner - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Hollenstein, Romy, Suri - Walker, Trachsler, Schäppi - Wieser. Trenér: Glen Hanlon.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Wiercioch, Ekblad, Savard - Hall, Crosby, Eberle - Seguin, Giroux, O'Reilly - Spezza, Duchene, MacKinnon - Eakin, Couturier, Toffoli - Ennis. Trenér: Todd McLellan.

Reklama

Související témata: