Hlavní obsah

Slovinci po roce sestupují. Nepomohlo ani šest hokejistů z Česka

Ostrava

Žádný jiný trenér na letošní hokejový šampionát nepovolal více hokejistů z české extraligy než slovinský Matjaž Kopitar. Zatímco Češi a Slováci mají v týmu čtyři a Lotyši jednoho, slovinský dres obléká hned pět hráčů z tuzemské extraligy. Ani oni ale nepomohli k udržení mezi elitou.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Slovinska po prohře s USA.

Článek

Jistotu návratu do první divize získal tým, v němž je dohromady deset hokejistů, kteří hráli, nebo stále ještě hrají v Česku, po včerejší porážce s USA 1:3. „Je to velká škoda. Chtěli jsme více, než jen hrát o udržení. Bohužel se nám nepodařilo ani to. V době, kdy slovinskému hokeji docházejí peníze, bychom úspěch hodně potřebovali," svěřoval se šestý „Čech" v týmu Slovinska obránce Miha Štebih.

Na šampionát přijel z prvoligové Dukly Jihlava. „Je to neuvěřitelný rozdíl hrát druhou nejvyšší soutěž v Česku, a pak se postavit nejlepším hokejistům světa. Ale užívám si to tady," pověděl 23letý obránce, kterého na slovinské soupisce doplňují extraligový pardubický brankář Robert Kristan, jeho klubový parťák Blaž Gregorc, Mitja Robar a Luka Vidmar z Mladé Boleslavi a útočník pražské Sparty Robert Sabolič.

„Pro naše hráče je česká extraliga fakt dobrá soutěž. Máme pár hráčů v KHL, v NHL je největší slovinská hvězda Anže Kopitar, ale jinak jsme rozházení po Evropě," popsal Štebih, kterého do Jihlavy před třemi lety zlákal Bedřich Ščerban. „Cestu do Česka ale Slovincům otevřel někdejší kouč našeho národního týmu František Výborný. Teď je v Mladé Boleslavi a zase trénuje Slovince. I já tam mám vyřízené střídavé starty. Škoda, že jsem toho zatím moc v extralize neodehrál. Snad příští rok," rozpovídal se plynulou češtinou 23letý hokejista.

Ve Slovinsku je registrovaných asi tisíc hokejistů, pouze 150 z nich se hokejem živí. Dva z nich v Mladé Boleslavi - Mitja Robar a Luka Vidmar. „Lidé tam mají hokej velmi rádi, hodně nám fandí. Letos jsme navíc prožili velmi povedenou sezónu," pochvaloval si angažmá Robar, který do středočeského klubu přišel před touto sezónou z německého Krefeldu. „Sice zatím více rozumím, než mluvím, ale cítím se v Česku moc dobře. I v Ostravě nás lidé podporují. Škoda, že jsme je asi zklamali," litoval 32letý Robar.

Reklama

Související témata: