Hlavní obsah

Pekka Rinne překonal brankářské rekordy. Gól nedostal skoro 239 minut

Ostrava

Veškeré existující rekordy v počtu odchytaných minut bez obdržené branky překonal na letošním světovém šampionátu finský brankář Pekka Rinne. Nevydržel zápis Slováka Jána Lašáka z roku 2004, který měl hodnotu 206 minut a 26 vteřin ani 69 let starý rekord Kanaďana Murray Doweyho ze Svatého Mořice 1948.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Finský brankář Pekka Rinne na domácím MS září.

Článek

Tehdejší brankář Ottawy Flyers na zimních olympijských hrách, které byly v tom roce i světovým šampionátem, nedostal branku 225 minut a 25 vteřin.

Rinne šel do utkání proti Bělorusku (3:2sn) se zápisem 193 minut a 41 vteřin, kterou začal hned v úvodním utkání proti USA (1:5). Gólman Nahsvillu poté nepustil gól ve třech po sobě jdoucích zápasech (Dánsko 3:0, Norsko 5:0 a Slovinsko 4:0) a čisté konto držel až do 46. minuty zápasu proti Bělorusku. Poté překonal Jevgenij Kovyršin a zastavil stopky odměřující nový rekordní milník na čase 238 minut a 50 vteřin. „Je to hezké, ale o tohle tady opravdu nejde. Důležitá jsou vítězství a úspěch naší země na tomto turnaji," odmítal příliš komentovat historický zápis 32letý Rinne.

Finsko Bělorusy nakonec přetlačilo až v samostatných nájezdech, protože na góly, které Finové Joonas Donskoi a Teemu Hartikkainen vměstnali do jedné minuty a otočili skóre, stihl ve hře bez brankáře zareagovat 31 vteřin před třetí sirénou Alexej Kalužnyj. „Byli jsme blízko, ale soupeř stihl vyrovnat. Je dobře, že jsme v nájezdech utkání zvládli," komentoval Rinne, který zároveň odmítl, že by předchozí duel proti Slovensku vynechal kvůli nemoci. „Ne, to opravdu ne, jsem zdravý," usmíval se Rinne.

Finové ustanovili na letošním turnaji i další poválečný brankářský rekord, když nedostali gól ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech. Rinneho tři nuly totiž proti Slovensku doplnil dalším čistým kontem Juuse Saros.

Slováci stále mají naději

Vítězství Finska nad Běloruskem v samostatných nájezdech nechává ve hře o postup do čtvrtfinále ještě i Slovensko. Šance svěřenců Vladimíra Vůjtka na postup z ostravské skupiny B jsou ale už jen velmi malé. Bělorusové by museli v úterním zápase proti Norsku vyjít bodově naprázdno a Slováci by poté museli porazit Spojené státy za tři body.

„Samozřejmě, že budeme fandit Norům. Nedokážeme však ovlivnit, jak budou hrát ostatní, musíme se koncentrovat na náš výkon a náš poslední zápas ve skupině proti Spojeným státům. Proti Rusku jsme odehráli nejlepší zápas na turnaji, všechny čtyři lajny nechaly na ledě srdce a vůli. Jsem si jistý, že to můžeme zopakovat," řekl slovenský útočník Marián Gáborík.

Díky lepšímu vzájemnému zápasu (2:1 v prodloužení) by se pak Slováci v tabulce dostali právě před Bělorusko.

„Není to vůbec příjemné, když nemáte osud ve svých rukou. Ale budeme věřit, že proti Američanům budeme mít o co hrát. A když ne, půjdeme vyhrát i tak. Už jen proto, abychom potěšili naše fanoušky, kteří nás v Ostravě po celou dobu skvěle podporují," řekl slovenský útočník Tomáš Tatar.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články