Hlavní obsah

Švýcar Fiala: Jágr je můj idol. Teď ho poprvé potkám na ledě

Martin KézrPrávo

Dnes si poprvé na mistrovství světa zahraje proti rodné zemi svých rodičů. Osmnáctiletý švýcarský útočník Kevin Fiala se těší, jak si užije zápas proti Jaromíru Jágrovi, který je pro něj idolem. Solidní češtinou pak říká, že se chce ukázat v tom nejlepším světle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Švýcarský útočník Kevin Fiala už stačil nakouknout do NHL, teď se utká proti svému dětskému idolu.

Článek

Budete mít v hledišti velkou rodinnou podporu?

Rodiče přijeli a bude tu i pražská babička, které jsem sehnal lístky. Pro mě i pro ně je to specifický zápas. Proti Česku jsem už sice hrál, ale nikdy na té nejvyšší úrovni mezi dospělými. A navíc tady budu mít proti sobě Jágra, to je jako sen.

Pořád je pro vás Jágr hokejovou modlou?

Odmalička. Pro mě je hodně vzrušující ta možnost potkat se s ním na ledě jako soupeř. Zkusím, abych předvedl ze sebe to nejlepší a jen po něm nekoukal. Ale co jsem měl možnost vidět, hraje tady zatím úžasně.

Jak si udržujete znalost češtiny?

Při setkání s rodiči se snažím mluvit česky, ale když jsem byl malý, bylo to ještě mnohem lepší. V dětství jsem jezdil právě do Prahy na prázdniny, takže jsem teď mohl klukům z týmu říct, kam si ve městě mají zajít. A hlavně jsem češtinu oprášil na farmě v Milwaukee, kde jsem poznal gólmana Mazance, který mi hodně pomohl překonat ostych v týmu.

Před rokem jste vedle mistrovství světa do 18 i 20 let stihl v Minsku i šampionát dospělých, což byl unikát. Letos jste zase po dvacítkách poprvé okusil i hokej v zámoří. Jak se to seběhlo?

Sezónu jsem začal ve švédském HV71, ale v lednu mi zavolali z Nashvillu a to bylo pro mě něco nádherného. Chtěl jsem udělat ten další krok, abych byl zase o něco blíž vysněné NHL. Jak je na menším ledě na všechno míň času, tak doufám, že jsem teď lepším hráčem.

Byl to splněný sen, když jste oblékl dres Predátorů i v play off?

Děkuji bohu za to, co mám a kde jsem. Jsem moc vděčný a dám do toho určitě sto procent, abych si to zasloužil. Doufám, že příští sezónu bych se do sestavy Nashvillu mohl dostat už natrvalo. Je to můj cíl a věřím, že to můžu dokázat.

Reklama

Související témata: