Hlavní obsah

Chtějí prohrát a vyhnout se Čechům? Budou litovat, varuje Rusy a Finy švédský kouč

Pro českého fanouška jde možná o překvapivou a vcelku lichotivou spekulaci. Ve švédských médiích se přemítá o tom, že v posledním duelu skupiny B na hokejovém mistrovství světa v Ostravě mezi Ruskem a Finskem se oba týmy budou snažit prohrát, aby se za každou cenu vyhnuly ve čtvrtfinále České republice a raději narazily třeba právě na Švédy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trénér švédské hokejové reprezentace Pär Mårts.

Článek

Přitom zrovna tým Tre Kronor patří v posledních letech na světových šampionátech tradičně k nejsilnějším, předloňští mistři světa vybojovali medaili na pěti z posledních šesti šampionátů a třeba pro české hokejisty patří ve vyřazovacích částech velkých turnajů k největším strašákům.

Pravdou ale je, že například pro Rusy jsou v poslední době Švédové na MS velice vítaným protivníkem. „Na mistrovství světa jsou pro nás Rusové noční můrou, neporazili jsme je na něm už jedenáct let. Naposledy jsme nad nimi vyhráli právě v Ostravě. Modlím se, ať raději narazíme na Finy," píše například komentátor listu Aftonbladet Mats Wenerholm.

„Objevují se spekulace, že Finové i Rusové budou chtít ve vzájemném zápase prohrát, papírově se totiž může zdát výhodné hrát klíčový čtvrtfinálový duel na ledě v Ostravě, kde už to oba týmy dobře znají, než cestovat do Prahy a hrát proti domácí České republice v bouřící O2 areně. Ale nejsem si tím jistý. Češi nejsou zatím na MS moc dobří a z historie víme, pod jak velkým tlakem domácí týmy hrají," pokračoval Wenerholm.

Nemůžeme si vybírat

Spekulacemi kolem čtvrtfinálového soupeře se nechtěl příliš zabývat ani švédský kouč Pär Mårts. „Jestli si nás vyberou (Rusové nebo Finové) pro čtvrtfinále, budou litovat," vzkázal trenér. A nechápal, jak by špičkové týmy ze skupiny B v Ostravě mohly k úmyslné porážce dojít: „To jako budou bruslit pomaleji nebo schválně špatně střílet?"

I když zrovna Švédové mají s něčím podobným svoji zkušenost. Slavný forvard Peter Forsberg se před pár lety přiznal, že na olympiádě v Turíně Švédové schválně vypustili zápas se Slovenskem (0:3), aby ve čtvrtfinále narazili na relativně slabé Švýcarsko. A úskočný manévr se vyplatil, protože tým Tre kronor nakonec slavil zlaté medaile.

Tentokrát si ale Seveřané nemohli soupeře vybírat. Po jejich pondělním vítězství nad Francií (4:2) je jasné, že bez ohledu na výsledek úterního utkání Česko - Švýcarsko obsadí ve skupině A druhé místo a ke čtvrtfinálovému duelu pojedou do Ostravy. O konečném pořadí skupiny B ale rozhodnou až úterní zápasy.

„Nemůžeme si nikoho vybírat. Ať narazíme na kohokoliv, jsem si jistý, že to ve čtvrtfinále bude velmi vzrušující zápas. Abychom ale mohli myslet na postup, musíme hrát mnohem lépe než proti Francii. Doufám, že se nám to povede," dodal Mårts.

Přes kterého soupeře by měli čeští hokejisté největší šanci postoupit na MS do semifinále?
Rusko
22,7 %
Finsko
30,4 %
USA
46,9 %
Celkem hlasovalo 58145 čtenářů.

Reklama