Hlavní obsah

Finsko - Rusko 3:2 SNFinové uspěli při nájezdech. Donskoi Seveřany nasměroval na Čechy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Mozjakin 0 : 1
25. Barkov 1 : 1
55. Panarin 1 : 2
58. Donskoi 2 : 2
65. Donskoi (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Ostrava

Finští hokejisté zvítězili na mistrovství světa v posledním utkání základní skupiny B nad Ruskem 3:2 po samostatných nájezdech a ve čtvrtfinále turnaje narazí ve čtvrtek od 20:15 v Praze na český tým. V nájezdech rozhodl v páté sérii Joonas Donskoi, který v 58. minutě vyrovnal na 2:2.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ruský brankář Sergej Bobrovskij a Joonas Donskoi z Finska, který svůj pokus proměnil.

Článek
Fotogalerie

Repríza loňského finále šampionátu přinesla zásluhou první útočné formace Finů nejdříve větší vzrušení u branky Ruska. Přečíslení dva na nikoho ale nezakončil přesně Hartikainen a poloodkrytou klec netrefil ani Ruutu. Skóre se měnilo až po akci na druhé straně, kdy v závěru úvodní třetiny Mozjakin prostřelil z první brankáře Rinneho.

Hokejisté obou týmů hráli tvrdě do těla, ale vzápětí po gólu švédští rozhodčí necitlivě posoudili střet Komarova ramenem na Medveděva jako nedovolený. Možná při jejich verdiktu sehrálo roli zranění ruského obránce a Fina vyloučili chybně na pět minut plus do konce zápasu. Obhájci titulu se však během dlouhé přesilovky a ostřelování finské svatyně neprosadili.

Naopak Seveřané vzápětí využili svou početní výhodu už po devíti sekundách zásluhou Barkova, který se nejrychleji dostal k odraženému kotouči a zblízka vyrovnal. Následně ruského obránce Jakovleva zastavila ve snaze zlomit nerozhodný stav tyč a strhující pasáž si obě mužstva schovala na posledních pět minut základní hrací doby. Na trefu Panarina odpověděl Donskoi a ještě mohl poté kterýkoliv tým rozhodnout.

V prodloužení měl na hokejce tutovku Jokinen, ale Bobrovskij ve spolupráci s Jakovlevem Rusy zachránil. Finsko se však přece jen radovalo z výhry. Dodatečný bod a druhé místo ve skupině mu zajistil perfektní kličkou Donskoi, který v rozstřelu uspěl jako jediný.

Mistrovství světa v hokeji
Skupina B (Ostrava):
Finsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Barkov (Pesonen, J. Jokinen), 58. Donskoi (Barkov, J. Jokinen), rozhodující sam. nájezd Donskoi - 19. Mozjakin (Malkin, Kuljomin), 55. Panarin (Dadonov, Čudinov). Rozhodčí: Bröjk, Nord (oba Švéd.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 0:3, navíc Komarov (Fin.) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:0. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Jaakola, Louhivaara, Jokipakka, Mäntylä - Hartikainen, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Hytönen, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.
Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Medveděv, Čudinov, Mironov - Šipačov, Dadonov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Širokov, Plotnikov, Tichonov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: