Hlavní obsah

V semifinále se utkají Spojené státy s Ruskem, Kanada rozstřílela Bělorusy

Praha/Ostrava
Aktualizováno

Do semifinále hokejového mistrovství světa postoupily oba zámořské celky. Spojené státy porazily Švýcarsko 3:1, přestože v zápase prohrávaly 0:1. Američané se v zápase o finále střetnou s Ruskem. Švédové ve čtvrtfinále proti sborné dokázali stáhnout tříbrankové manko, přesto nakonec zvítězil obhájce titulu 5:3. Kanada deklasovala Bělorusko 9:0 a v semifinále se střetne s českým týmem, který porazil Finsko 5:3.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Jevgenij Malkin se raduje z branky, kterou vstřelil ve čtvrtfinále MS do švédské sítě.

Článek
Fotogalerie

Mladíci ze Spojených států působili v úvodní třetině nervózním dojmem, na což doplatili první inkasovanou brankou. Postaral se o ni obránce Josi, který gólem zakončil parádní sólovou akci. Ve druhé třetině ale favorit zápasu průběh otočil po gólech Smithe a Coyla. Obě branky od sebe dělilo pouhých 57 vteřin. Uklidňující zásah navíc přidal ve třetí části Gardiner. Spojené státy se utkají v semifinále s Ruskem.

Sborná ve čtvrtfinále proti Švédsku začala výborně, a když v první minutě druhé části Malkin zvyšoval již na 3:0, zdálo se, že Rusové dovedou zápas bez potíží do vítězného konce. Seveřané ale dokázali zápas zdramatizovat. Eriksson v čase 54:45 dokonce vyrovnal. Vyrovnaný stav ale panoval pouhých 26 vteřin. Pak se totiž podruhé v zápase prosadil Malkin a Švédové už se znovu do utkání vrátit nedokázali.

Stačilo deset minut zápasu mezi Kanadou a Běloruskem a bylo jasné, že mezi poslední čtyři týmy turnaje postoupí Javorové listy. V čase 10:15 se totiž prosadil O'Reilly a Kanada vedla 3:0. Po zbytek zápasu se skóre navyšovalo ve prospěch kanadského celku. K celkové výhře pomohl hattrickem Seguin, dva góly přidali O'Reilly a Burns. Kanada se v semifinále střetne s Českem.

MS v hokeji, čtvrtfinále:
USA - Švýcarsko 3:1
Branky: 31. Smith, 32. Coyle, 51. Gardner - 14. Josi.
Kanada - Bělorusko 9:0
Branky: 1. Burns, 8. Ennis, 11. O'Reilly, 18. Seguin, 24. Seguin, 32. Burns, 51. Seguin, 54. O'Reilly, 59. Spezza.
Švédsko - Rusko 3:5
Branky: 32. Klingberg, 44. Lander, 55. Eriksson - 11. Mozjakin, 17. Širokov, 21. Malkin, 56. Malkin, 59. Tarasenko.

Reklama