Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 3:5Švédové dotáhli třígólové manko, do semifinále přesto postupují Rusové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Mozjakin 0 : 1
17. Širokov 0 : 2
21. Malkin 0 : 3
32. Klinberg 1 : 3
44. Lander 2 : 3
55. Eriksson 3 : 3
56. Malkin 3 : 4
59. Tarasenko 3 : 5
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Třígólové manko dokázali smazat ve čtvrtfinále mistrovství světa v České republice hokejisté Švédska v zápase s Ruskem. Přesto nakonec do semifinále postoupili hokejisté sborné. Vítězný gól vstřelil Malkin, který si v zápase připsal góly dva. Rusové se v semifinále střetnou s výběrem Spojených států.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Sergej Mozjakin (vlevo) se raduje s Nikolajem Kuljominem z gólu proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

Rusko po sedmi zápasech ve skupině vypadalo na známém kluzišti proti soupeři, který přijel z Prahy, jako opravdový domácí tým. Logickým vyústěním byla vedoucí branka Mozjakina v přesilovce pět na tři. Švédové ji Rusům darovali hodně lacino: za špatné střídání a nic neřešící faul v útočném pásmu.

Obhájci titulu ukázali, že kromě hokejových kudrlinek jim je vlastní i důraz. Širokov do závaru před Enrothem vletěl po hlavě a jeho dorážku musel potvrdit viderozhodčí. Švédsku scházel zápal i po návratu ze šatny. Kuljomin s Malkinem prošli jeho obranou jako nůž máslem a bylo to už 0:3.

Až pak hokejisté Tre Kronor dali do hry úsilí korespondující s bojem o semifinále. Pohodu soupeře nahlodali několika potyčkami v ruském brankovišti a v 32. minutě se po ráně Klingberga v přesilovce dočkali prvního gólu. Ruský kouč Znarok neváhal v závěru druhé části ztlumit rostoucí tlak i oddechovým časem, ale ve 44. minutě se prosadil Lander a mohutný finiš korunoval vyrovnávací brankou pět minut před koncem Eriksson.

I když Seveřané byli psychicky na koni, přišel drtivý úder. Jen 26 sekund po vyrovnání si Malkinovu střelu smolně do vlastní branky nohou srazil Ekman-Larsson. Postup Rusů v power play zpečetil Tarasenko.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Ostrava):
Švédsko - Rusko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 32. Klinberg (Lander), 44. Lander (Ekman-Larsson, Klingberg), 55. Eriksson (Lander, Ekholm) - 11. Mozjakin (Malkin, Tarasenko), 17. Širokov (Tichonov, Tarasenko), 21. Malkin (Kuljomin, Bělov), 56. Malkin (Mozjakin, Kuljomin), 59. Tarasenko. Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Carnathan (Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 7248.
Švédsko: Enroth (23. Nilsson) - Klefbom, Ekman-Larsson, Klingberg, Ekholm, Granberg, Rahimi - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.
Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Plotnikov, Tichonov, Širokov. Trenér: Oleg Znarok.
Kdo postoupí ze souboje Rusko - USA do boje o zlato?
Rusko
71,9 %
USA
28,1 %
Celkem hlasovalo 2178 čtenářů.

Reklama

Související témata: