Hlavní obsah

Malkin dvěma góly odklidil Švédy. Ale nebylo to jednoduché, říkal

Ostrava

Švédům odplata za loňské semifinále, které Rusové v běloruském Minsku vyhráli 3:1, nevyšla. Sborná sice ztratila tříbrankové vedení, které zkraje druhé části zařídil Jevgenij Malkin, závěrečné utkání ostravské části světového šampionátu po obrovském boji nakonec vyhrála 5:3.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Jevgenij Malkin se raduje z branky, kterou vstřelil ve čtvrtfinále MS do švédské sítě.

Článek

Postup Rusů do sobotního semifinále proti USA pečetil do prázdné branky Vladimír Tarasenko. „Nebyl to vůbec jednoduchý zápas, i když jeho začátek nám vyšel přesně tak, jak jsme si představovali," popisoval první třetinu, v níž se Rusové radovali ze dvou gólů Jevgenij Malkin.

Byla to právě hvězda Pittsburghu, kdo dal třetí branku Sborné na začátku druhé části a donutil švédského trenéra Pära Martse vyměnit brankáře Enrotha za Nilssona. „Po třetím gólu ale jako bychom přestali hrát. Trochu jsme si asi mysleli, že už je to hotové. Švédové se ale zvedli a my přestali mít zápas pod kontrolou," popisoval Malkin.

Švédy změna v brance povzbudila a jednoznačně vyvíjející se utkání dokázali v závěru třetí dvacetiminutovky srovnat. „Začátek byl hrozný. Když jsem přišel do branky, začali jsme hrát o dost lépe, měli jsme i poměrně hodně šancí. Nakonec ale rozhodl nešťastný gól," říkal gólman Anders Nilsson.

Rusy poslal v 56. minutě do opětovného vedení vlastní gól Ekmana-Larssona po střílené přihrávce Malkina, postupovou tečku pak napsal Tarasenko. „Nepřestávali jsme ani na okamžik věřit. Na vyrovnání jsme dokázali rychle odpovědět a to bylo rozhodující," doplnil Malkin.

Rusové odstranili z cesty za obhajobou titulu prvního velkého favorita a začínají plnit slib kapitána Ilji Kovalčuka, který dal hned po příletu do Ostravy. „Blamáž z předešlého šampionátu v Praze a Ostravě z roku 2004, kdy jsme se nedostali ani do play off, se nebude opakovat. Máme mladý a hladový tým, který touží po úspěchu a přijel si šampionát užít," hlásil zkušený útočník Petrohradu.

Kdo postoupí ze souboje Rusko - USA do boje o zlato?
Rusko
71,9 %
USA
28,1 %
Celkem hlasovalo 2178 čtenářů.

Reklama