Hlavní obsah

Japonská rozvědka varovala před útokem hackerů při OH

Japonská tajná služba varovala před možným útokem hackerů při letních olympijských hrách v Tokiu a následné paralympiádě. Napadení počítačových systémů při těchto globálních sportovních akcích zařadila do zprávy o největších nebezpečích, která Japonsku v roce 2020 hrozí. Už před Vánoci se objevily podvodné e-maily, které se tvářily jako zprávy z organizačního výboru, ale mohly obsahovat viry. Pořadatelé OH před nimi varovali.

Foto: Ivana Roháčková

Japonská tajná služba varovala před možným útokem hackerů (ilustrační foto)

Článek

"I když tento e-mail může vypadat jako oficiální a odůvodněný, neměli byste klikat na odkaz nebo otevírat jakoukoliv přílohu, pokud není důvod, abyste ho obdrželi, nebo je jeho obsah pochybný," uvedli pořadatelé ve svém varování. Tyto takzvané phishingové zprávy obsahují škodlivé přílohy nebo odkazy, které mohou poškodit uživatelův počítač.

Kvůli kybernetickému útoku nefungoval olympijský web při předloňských ZOH v Pchjongčchangu. Americké tajné služby z toho obvinily ruské hackery, jejichž motivem mohlo být vyloučení Ruska z olympijských her.

Vybraní ruští sportovci mohli závodit jen pod neutrální vlajkou. Totéž hrozí i v Tokiu, protože Světová antidopingová agentura WADA v prosinci vyloučila Rusko na čtyři roky z vrcholných sportovních soutěží včetně OH. Rusové se ale proti trestu odvolali, takže případ posoudí sportovní arbitráž CAS.

Vedle útoku hackerů varovala japonská tajná služba také před možným teroristickým útokem. Olympijské hry považuje za "perfektní příležitost pro teroristy získat globální pozornost". Nabádala k zabezpečení sportovišť, veřejné dopravy a ubytovacích zařízení.

Reklama

Související témata:
Rozvědka