Hlavní obsah

Další apel na MOV. Odložte olympiádu, žádá Norsko

Norský olympijský výbor požádal předsedu MOV Thomase Bacha o odložení letošních her v Tokiu. Měly by se konat, až bude pandemie nového koronaviru pod kontrolou. MOV trvá na tom, že hry v japonské metropoli začnou podle plánu 24. července.

Foto: Sport.cz

Uskuteční se letošní olympijské hry v Tokiu? Jejich budoucnost je nejistá.

Článek

Norové se na Bacha obrátili po jednání se sportovními svazy ve své zemi. Přidali se tak ke stále rostoucím hlasům, které volají po odložení her.

V minulých dnech se pro změnu termínu vyslovila řada sportovců nebo předsedové národních olympijských výborů ve Španělsku a Slovinsku. Kvůli celosvětovému šíření nemoci COVID-19 a přijatým opatřením nemají sportovci podle nich možnost se na vrcholnou akci řádně připravit

. "Hry v červenci by byly v rozporu s olympijským principem rovných podmínek. Na odložení o rok nevidím nic špatného," řekl slovinský předseda Bogdan Gabrovec.

Bach ve středu uvedl, že do začátku OH zbývají více než čtyři měsíce a v tuto chvíli není třeba sahat k radikálním rozhodnutím. Podobný názor zastává i předseda ČOV Jiří Kejval, podle něhož by hry v původním letním termínu daly světu naději, že se život vrací do normálních kolejí.

V pátek Bacha podpořil také olympijský výbor USA, který doporučil sportovcům, aby se na soutěže podle možností dál připravovali. S opačným názorem však vystoupil například ředitel plaveckého svazu USA Tim Hinchey.

Ani japonští pořadatelé nepřipouštějí jiný scénář. "Nepřísluší nám rozhodovat o změně termínu nebo zrušení her, to je výlučně v kompetenci MOV. My se každopádně připravujeme na červencové zahájení," řekl místopředseda organizačního výboru Tošiaki Endo.

Reklama

Související témata: