Hlavní obsah

Krpálek má unikát, o který nestojí. Místo soupeřů se teď po něm válí děti

Praha

Úřadujícím olympijským vítězem v judu bude Lukáš Krpálek pět let, ale tuto anomálii by s chutí vyměnil za to, kdyby se letos v Tokiu mohl poprat o obhajobu zlata z Ria, byť tentokrát v nejvyšší hmotnostní kategorii. Jenže si počká…

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Když mu v úterý dopoledne mu začal zvonit telefon a naskakovat zprávy, Krpálek tušil, co se dozví. „Už pár týdnů jsem počítal, že k tomu dojde. Nedalo se čekat, že se situace tak rychle uklidní. Zdraví je na prvním místě a kdyby se nedalo zaručit, že olympiáda nebude bezpečná, byla by blbost, aby se konala,“ pragmaticky zhodnotil odklad her.

A posun o celý rok se mu jevil jako nejlogičtější. „Nikdo nemůže vědět, jestli se situace kolem koronaviru dá za čtyři měsíce do normálu. A nemělo by cenu riskovat přesun o pár měsíců, kdyby hrozil pak další odklad,“ zhodnotil devětadvacetiletý judista.

Ještě před pár týdny dumal, jak náročné bude se nachystat na dva vrcholy v krátkém rozmezí, když ho před olympiádou mělo čekat mistrovství Evropy v pražské O2 areně. Jenže to bylo zatím přeloženo z května na červen.

Na odklad olympijských her se snažíme dívat pozitivně, říká šéf českých olympioniků Jiří Kejval

Sport.cz, ČOV

„A i to asi bude brzo, předpokládám, že se ještě posune. Myslím, že by ani stát nepovolil, aby sem najela celá Evropa. Ale rozhodně chci, aby aspoň jeden vrchol zůstal, když letos přijdeme o olympiádu. I když se připravujeme v bojových podmínkách a jsme teď uvězněni doma,“ hlásí.

Úřadující mistr světa měl původně být touto dobou na soustředění v Japonsku, kde ale zavřeli místní univerzity, další chystanou variantou byl kemp v Brazílii, ale i z něj sešlo. A tak tráví víc času doma s dětmi. „Možná až moc,“ rozesměje se. „Doma mi skáčou po hlavě, je to divočina, ale užívám si ji,“ ujišťoval otec tříletého syna Antonína a roční Marianky.

„Doma aspoň doháním různé resty, do kterých jsem se tlačil delší dobu. Sepsal jsem si seznam věcí, které postupně dělám,“ popisuje. „Takže včera jsem lezl po střeše a propojoval anténu s televizí, teď mám v plánu úpravy zahrady,“ vypočítává, jak vyplní nezvykle volnou sezonu.

Reklama

Související témata: