Hlavní obsah

Střelci Šumová s Tomečkem se do olympijského finále neprobojovali

Aktualizováno

Českým střelcům se nedařilo, ani skeetařka Barbora Šumová, ani její kolega Jakub Tomeček se do finále olympijského závodu neprobojovali. Šestadvacetiletá Češka trefila v kvalifikaci 118 z celkových 125 ran a skončila na 14. místě. Od postupové šestice ji dělily dva zásahy. Jakub Tomeček se dlouho držel v boji o finále, ale v rozstřelu prohrál s Dánem Hansenem a skončil sedmý.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Barbora Šumová během olympijského závodu.

Článek

Pro Šumovou se na střelnici v Asace stalo kritické především osmé stanoviště, kde ve všech pěti zastávkách chybovala. Při poslední sérii tam minula dvakrát a celkem na této položce udělala šest chyb ze sedmi. Ty závěrečné dvě ji stály naději na finále.

Rodačka z Kolína si premiérovou účast na olympijských hrách zajistila díky bronzu ve skeetu z mistrovství Evropy 2019. Medaili v minulosti získala také na juniorském mistrovství světa nebo v závodu smíšených týmů na Evropských hrách v Minsku.

Do finále se nedostala ani slovenská reprezentantka Danka Barteková, bronzová medailistka z her v Londýně skončila o příčku před Šumovou třináctá.

Nejlépe si na střelnici zatím vedla Číňanka Wej Meng, která postoupila do bojů o medaile s bilancí 124 zásahů. Finále žen začne v 7:50 SELČ, mužů o hodinu později.

Tomeček prohrál rozstřel o finále a na OH skončil sedmý

Sportovní střelec Jakub Tomeček se do finále olympijského závodu ve skeetu těsně neprobojoval. V dramatickém kvalifikačním rozstřelu prohrál duel o poslední šesté finálové místo s Dánem Jesperem Hansenem a skončil sedmý.

Foto: Ann Wang, Reuters

Skeetař Jakub Tomeček se do finále olympijského turnaje neprobojoval. Skončil sedmý.

Rozhodnutí přinesla až 17. série rozstřelu, kam se Tomeček dostal po dvou chybách v závěrečné části kvalifikace. Tu poslední a celkově třetí v kvalifikaci přitom udělal u předposledního pokusu a zakončil ji s bilancí 122 tref ze 125 ran.

V následné bitvě s pěticí dalších konkurentů o tři postupová místa sice rodák z Kyjova jednou chyboval, přesto bojoval o poslední finálovou příčku do konce s Hansenem. Po řadě vzájemných soubojů Tomeček v 17. sérii minul a vypadl.

Devatenáctý muž u olympiády v Londýně Tomeček měl i v druhé části kvalifikace soutěž dobře rozjetou. Poté, co v nedělní části chyboval ze 75 střel jen jednou, držel i dnes dlouho svou úspěšnou sérii a trefil 43 ran po sobě. Přestože v té následující chyboval, stále byl na průběžných příčkách, které by mu zajišťovaly finále.

Jenže při předposlední střele celé kvalifikace minul znovu a s celkovými třemi omyly už musel do rozstřelu. V něm si jako první postupové příčky brzy zajistili Američan Vincent Hancock a Abdallah Al-Rašídí z Kuvajtu.

Tomeček musel kvůli chybě v úvodu svádět další boj se zbývajícími soupeři o poslední postupové místo. Zatímco Peruánec Nicolas Pecheco brzy vypadl, Dán Hansen zůstával bezchybný. V 17. sérii a po 33. střelách český reprezentant minul podruhé a jeho naděje na postup mezi nejlepší šestici zhasla.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Sportovní střelba:
Muži:
Skeet - 2. část kvalifikace:
1. Delaunay (Fr.) 124+6,
...
7. Tomeček (ČR) 122+5+8+19.
- nepostoupil do finále.
Ženy:
Skeet - 2. část kvalifikace:
1. Meng Wej (Čína) 124,
...
14. Šumová (ČR) 118 - nepostoupila do finále.

Reklama