Hlavní obsah

Darebáci si udělali vlastní závody. Japonci byli úplně nepříčetní, říká český dráhař Bábek

Radek Malina (Tokio)Sport.czPrávo

Speciální kombinézu oblékne na olympijské závody český dráhový cyklista Tomáš Bábek. Původně chtěl jednu z klíčových součástí nechat vyrobit ve specializované firmě v zahraničí. Jenže s ohledem na pandemii koronaviru a přetrvávající restrikce vzaly všechny plány za své.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Dráhař Tomáš Bábek při tréninku na olympijské trati.

Článek

„Měl jsem v plánu nechat vyrobit kombinézu v Belgii, respektive v Anglii. Měla vzniknout za pomoci větrného tunelu a tělesného scanneru," přibližuje Bábek, že hodlal využít technologie, které jsou součástí světa formule 1. „Jenže firma nakonec objednávku i přes původní dohodu neakceptovala," vypravuje Bábek, který už se připravuje od pondělí v Tokiu.

Zásadním problémem bylo, že firma dala českému dráhaři informaci o zamítnutí objednávky až šest týdnů před olympijskými hrami. A tak se Bábek obrátil na českou společnost, která dodává standardně dresy České cyklistické reprezentaci. „Kombinéza vznikla vlastně starou tradiční cestou. Klasicky přišly ke slovu švadleny s krejčovským metrem," směje se Bábek.

Dráhaře Tomáše Bábka nabudil před cestou do Tokia Brňák Choupenitch

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Sebral jsem se, vzal kolo a vyrazil do Tábora. U Kalaše mě nechali šlapat na válcích a švadleny mi braly míry přímo na kole. Měřily mě ve všech pozicích," popisuje zrod kombinézy Bálek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dráhový cyklista Tomáš Bábek představuje kolekci pro slavnostní nástup na OH v Tokiu.

„Klíčové je, aby přesně seděla. Jakmile je někde o číslo větší, je k ničemu bez ohledu na to, jestli vzniká ve větrném tunelu nebo starou metodou. Ještě jsem pak do sídla firmy ze soustředění v Bulharsku posílal několik video vzkazů a fotografií, kde bych si představoval jisté úpravy. A z výsledku mám obrovskou radost," lebedí si Bábek.

Ostatně problém s kombinézou nebyl v předolympijské přípravě jediným zádrhelem. Trable totiž nastaly i s bicyklem, na němž bude Bábek o medaile bojovat. „Zaplatil jsem za něj tři čtvrtě roku před olympiádou, ale nakonec jsem musel firmu přemlouvat, aby mi kolo poslali. Pořádně mě naštvali, ale kdyby byl život úplně bez překážek, nebyla by žádná zábava," směje se Bábek.

Odtajněno! Tohle oblečou čeští sportovci při slavnostním zahájení olympiády v Tokiu

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

V Japonsku dva roky žil a závodil. Tudíž nebylo divu, že po příletu jej přepadly hodně nostalgické pocity. „Jsme vlastně nedaleko městečka, kde jsem bydlel. Je to trošku smutné, protože místa, s nimiž mám spojený kus života, vidím akorát z autobusu a kvůli restrikcím se tam nedostanu," posteskne si Bábek.

„Bohužel nesmím na místa ani v rámci tréninku mimo velodrom. Protože pokud chci mimo dráhu, musím to den předem nahlásit a stejně smím jenom po určené trase. A dostal jsem varování, že pokud Japonci vidí olympioniky mimo povolenou trať třeba na zdejších krásných stezkách kolem vody, hned to hlásí. Vzhledem ke zkušenostem se zdejším životem tomu věřím a odebrání akreditace riskovat nehodlám," krčí smířlivě rameny Bábek.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Důvěrně pochopitelně zná i velodrom v Izu. „Za tři roky, co jsem zde nejezdil, vyměnili dřevo na dráze. Je ještě lepší, než bývala. Je snadnější na ní jezdit, povrch velice dobře drží. A také je velice rychlá. Budou se tu jezdit bomby," předpovídá Bábek, jehož čeká ve středu první představení v bojích pod pěti kruhy v rámci sprintu, v sobotu pak budou následovat rozjížďky keirinu, který vyvrcholí v neděli.

„Nikdo vlastně neví, co má očekávat. Každý bude ve vynikající formě. Jen je háček, že jsme spolu nezávodili, tudíž není přímé porovnání. Když tedy nepočítám několik darebáků, kteří si uspořádali vlastní závody," mávne otráveně rukou Bábek.

Oficiálně se totiž kvůli pandemii koronaviru nezávodilo. „Já měl naposledy oficiální soutěž před devíti měsíci. Když tedy pominu improvizované souboje v rámci týmového soustředění v Bulharsku," vysvětluje Bábek. „Ale reprezentace Německa, Nizozemska, Francie a Velké Británie si uspořádaly tak trošku utajeně vlastní závody. Nejprve v Německu, pak v Nizozemsku. My jsme o tom vlastně věděli, jenže jsme nebyli mezi vyvolenými," krčí rameny Bábek.

Příprava na hranici pravidel vyvolala hodně negativní reakce zejména v zemi pořádající olympijské hry, protože Japonci by pochopitelně chtěli z dráhové cyklistiky pobrat kupu medailí. „Byli úplně nepříčetní, když zjistili, co se v Evropě děje. Ale nic s tím nezmohli. Nám se podařilo alespoň zjistit časy, které se při závodech jezdily," říká Bábek.

Naděje pro Tokio

Směrem k olympijským bitvám však nešlo o informace, které by měly zásadní váhu. „Tady budou na světelných tabulích svítit úplně jiné hodnoty," je si jistý Bábek.

V rámci tréninku se snaží formu ostatních vypozorovat, ale přiznává, že věštění z křišťálové koule by bylo snadnější. „Nikdy se nedá odhadnout, jestli kolo bylo v plném nasazení, kolik těžkých tréninků má cyklista v nohou. Takže se okukujeme a stejně nic nevíme," směje se Bábek, který doufá v medailový úspěch.

Reklama