Hlavní obsah

Korea naštvala celé Japonsko! Co se stalo?

Tokio

Japonsku se nelíbí postup jihokorejské olympijské komise, která zřídila v Tokiu pro jihokorejské sportovce vlastní stravovací službu ve snaze zabránit, aby konzumovali jídla obsahující ingredience z regionu Fukušima. Ten se v roce 2011 stal dějištěm jaderné havárie. V pondělí o tom informovala japonská tisková agentura Kjódó.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Korejští sportovci se stravují z krabiček

Článek

Jihokorejská delegace dodává sportovcům jídlo v krabičkách, vaří jim v hotelích vlastní jídla a účastníky her instruuje, aby nejedli v olympijském areálu jídla obsahující ingredience z Fukušimy. Delegace také měří radioaktivitu používaných přísad. Japonsko podle zdrojů agentury Jižní Koreu upozornilo, že rozhodnutí zajistit sportovcům vlastní stravování vrhá špatné světlo na produkty z Fukušimy. Testování těchto potravin přitom podle Tokia prokázalo, že jsou bezpečné.

Jeden ze zdrojů agentury Kjódó uvedl, že Japonsko žádá jihokorejskou vládu, aby toto jednání olympijské delegaci rozmluvila. Jihokorejský kabinet ale tvrdí, že komisi k zajištění vlastního jídla pro sportovce nenabádal.

Vztahy Japonska a Jižní Koreje jsou již tak napjaté kvůli válečné historii a sporům týkajícím se náhrad. Jižní Korea nadále brání dovozu ryb a mořských plodů z Fukušimy i okolních prefektur. Důrazně se vymezuje také proti plánu Tokia vypustit kontaminovanou vodu z jaderné elektrárny Fukušima do moře.

Mohutné zemětřesení, které zasáhlo Japonsko 11. března 2011, uvrhlo zemi do největší krize od druhé světové války. Otřesy půdy vyvolaly místy až několikametrovou vlnu cunami, která zničila stovky kilometrů východního pobřeží. Podle statistik zemřelo 15.899 lidí a 2529 je evidováno jako pohřešovaných.

Cunami poškodila také jadernou elektrárnu Fukušima, kde došlo k explozím a požárům. Úřady po havárii uzavřely oblast v dosahu 20 kilometrů od elektrárny, aby uchránily občany před škodlivými dopady uniklé radiace. Havárie se zapsala po bok nejvážnější jaderné katastrofy v dějinách v ukrajinském Černobylu z roku 1986.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články