Hlavní obsah

Tak přece bude mít český oštěp zastoupení ve finále

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Nečekaný výpadek českých oštěpařských es Barbory Špotákové a Nikoly Ogrodníkové spolu s Irenou Gillarovou rozesmutněl fanoušky, ale aspoň jeden Čech odcházel z Olympijského stadionu po kvalifikaci nadšený. Domažlický kouč David Sekerák totiž trénuje domácí rekordmanku Haruku Kitagučiovou, která suverénně postoupila ze šestého místa.

Foto: archiv Davida Sekeráka

Trenér David Sekerák a oštěpařka Haruka Kitagučiová.

Článek

Kdysi se potkali na oštěpařské konferenci ve finském Kuortane. Někdejší dorostenecká mistryně světa Kitagučiová zrovna sháněla trenéra, se Sekerákem si padli i přes jazykovou bariéru do noty a zrodila se úspěšná spolupráce.

Jenže letos spolu nemohli strávit tolik času, kolik by si Sekerák představoval. Absolvovali třítýdenní soustředění v Turecku, na další tři týdny přijela Kitagučiová do Domažlic, těsně před olympiádou následoval společný kemp v Japonsku.

„Jinak jsme trénovali na dálku podle plánu a posílali si videa, což není ideální. Třeba do Turecka přijela Haruka najednou o deset kilo lehčí, to jsem byl na mrtvici," přiznává Sekerák.

Foto: archiv Davida Sekeráka

Trenér David Sekerák a oštěpařka Haruka Kitagučiová.

Kitagučiová předloni posunula japonský rekord na 66 metrů, letos se zatím hledala. „Ale já viděl, že to v ní je, ona je bojovník. Na tréninku hází 57 metrů a vypadá, že u toho umře, v závodě se vybičuje," oceňuje Sekerák.

Věřil, že jeho svěřenkyně v kvalifikaci pošle oštěp za 61 metrů, nakonec ještě metr přidala. „Bylo dobře, že v rozhazování začala lehce, třeba Lotyška Muzeová to tam prala naplno oštěpem i míčkem a pak vypadla," viděl Sekerák.

Úspěch měl o to větší ohlas, že Japonsko mělo na olympiádě zástupce ve finále oštěpařek naposledy v roce 1964 právě v Tokiu, také Kitagučiová rozdávala po závodě rozhovory zhruba dvěma desítkám místních novinářů.

Ve finále se podle Sekeráka může ještě zlepšit. „Za 64 metrů bych byl hodně šťastný," říká jediný zahraniční kouč v japonské atletické výpravě. „Nějací tu jsou třeba u plavců. Já bydlím s dalšími trenéry na pokoji, přinesl jsem jim české pivo, tak měli radost," usmívá se Sekerák. „I teď mi Japonci gratulovali, pro mě je postup Haruky velké zadostiučinění," přiznává.

Jen ho mrzí, že se do finále nepodívá žádná česká oštěpařka. „Nikole Ogrodníkové jsem hodně věřil, možná až na medaili, bylo mi ji líto," přiznával. Češky navíc kvůli nezbytnému brzkému odletu z Tokia nebudou moct Kitagučiové oplatit podporu z mistrovství světa v Dauhá, kde předloni Japonka po těsném vyřazení v kvalifikaci seděla na tribuně s českou vlaječkou na tváři.

Reklama

Související témata: