Hlavní obsah

Kanada - Švédsko 3:2 PPFotbalistky Kanady zdolaly Švédsko na penalty a vyhrály premiérové zlato na OH

Aktualizováno

Fotbalistky Kanady vybojovaly na olympijských hrách v Tokiu premiérové zlaté medaile. Ve finále v Jokohamě porazily Švédky 3:2 na penalty. V normální hrací době i po prodloužení skončil zápas 1:1.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Fotbalistky Kanady se radují z olympijského zlata

Článek

Seveřanky poslala do vedení v 34. minutě Stina Blacksteniusová. Po změně stran vyrovnala v 67. minutě z pokutového kopu Jessie Flemingová. V dramatickém penaltovém rozstřelu zaváhalo hned sedm ze 12 exekutorek. Rozhodující penaltu proměnila Julia Grossová.

Kanaďanky, které v semifinále vyřadily držitelky rekordních čtyř olympijských titulů Američanky, získaly po bronzech z let 2012 a 2016 třetí olympijskou medaili ve fotbale. Naopak Švédky prohrály druhé olympijské finále za sebou. Před pěti lety v Riu de Janeiro nestačily na Němky.

"Přijely jsme sem s cílem získat lepší než bronzovou medaili a máme to," citovala kanadská média kapitánku Christine Sinclairovou, která v 38 letech nehodlá končit s kariérou. Pochválila trenérku Bev Priestmanovou, která se týmu ujala loni v říjnu. "Přišla a změnila přístup nás všech," prohlásila Sinclairová.

Švédky začaly aktivněji, ale Erikssonová ve vápně minula. Poté se zase po hlavičce jedné ze severských hráček vyznamenala brankářka Labbéová. Ve 34. minutě se Švédsko dočkalo, když Blacksteniusová v šestnáctce zužitkovala přihrávku Asllaniové. Blacksteniusová pátým gólem na turnaji potvrdila pozici nejlepší střelkyně svého týmu a navázala na svou finálovou trefu z Ria 2016.

V 66. minutě po faulu Ilestedtové se Kanadě naskytla penalta, kterou s přehledem proměnila Flemingová. Její tým ožil a autorka vyrovnávací trefy o chvíli později z hranice vápna přestřelila.

Na druhé straně Rolföová těsně minula a v 89. minutě Labbéová včas vyběhla proti zakončení Asllaniové. V prodloužení se neprosadila Hurtigová.

V rozstřelu Švédky nejprve prohrávaly 0:1, ale poté otočily stav na 2:1. Na začátku páté série mohla Segerová zajistit své zemi zlato, jenže přestřelila. Kanaďanky díky Roseové srovnaly a následně zaváhala Anderssonová. Naopak Grossová se nemýlila, přestože si brankářka Lindahlová na míč sáhla.

Fotbal - ženy:
Finále (Jokohama):
Kanada - Švédsko 1:1 po prodl. (1:1, 0:1), na pen. 3:2
Branky: 67. Flemingová z pen. - 34. Blacksteniusová. Rozhodující penaltu proměnila Grossová.

Reklama

Související témata: