Hlavní obsah

Slalomáři Rohan a Kudějová bez potíží postoupili do olympijského semifinále

Aktualizováno

Kanoista Lukáš Rohan i kajakářka Kateřina Minařík Kudějová podle očekávání bez problémů postoupili do semifinále vodního slalomu na olympijských hrách v Tokiu. Šestadvacetiletý Rohan zajel v kvalifikaci osmý čas, za nejrychlejším Slovákem Matejem Beňušem zaostal o více než pět sekund. Minařík Kudějová byla šestá, téměř osm vteřin za favorizovanou Australankou Jessicou Foxovou.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kanoista Lukáš Rohan během kvalifikační jízdy na OH v Tokiu.

Článek

Rohan, který startuje na olympiádě poprvé, si reálně postup zajistil již v 1. kole kvalifikace, v němž zajel i s dvěma trestnými sekundami devátý čas. Do další fáze závodu totiž postupovalo 15 z 18 startujících. Stejně jako další kanoisté ale musel letošní vítěz pražského závodu Světového poháru nastoupit i do druhého kola a čas si v něm o více než sekundu vylepšil. Ani ve druhé jízdě se ale nevyhnul penalizaci za dotek branky.

Kajakářka Minařík Kudějová v 1. kole zajela čistou jízdu a s časem 107,87 byla čtvrtá. Jedenatřicetiletá Češka, která byla před pěti lety v Riu desátá, pak v druhém kole taktéž zrychlila, přesto v pořadí klesla. Rovněž pro tři kajakářky závod skončil, těch ale na startu bylo 27.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Kanoista Lukáš Rohan během kvalifikační jízdy na OH v Tokiu.

Mistryně světa z roku 2015 a loňská evropská šampionka Minařík Kudějová ztratila bezmála osm sekund na Foxovou, která po stříbru z Londýna a bronzu z Ria cíli v Tokiu na nejcennější medaili. Startovat bude i na kanoi.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Kanoisté by měli olympijské semifinále a finále jet v pondělí, kajakářky o den později. Pořadatelé ale podle ČT zvažují s ohledem na předpověď počasí přesun dalšího programu K1 z úterý na pondělí.

Reklama

Související témata: