Hlavní obsah

Lidskoprávní organizace vyzývají vlády k bojkotu ZOH 2022 v Číně. Bach mluví o zázraku

Tokio/Praha

Skupina 180 lidskoprávních organizací vyzývá k bojkotu zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu kvůli údajnému poškozování etnických menšin v Číně. Otevřeným dopisem se obrátila na národní vlády. Ochránci lidských práv dříve vyzvali Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby Číně zimní olympijské hry odebral, ale neuspěl.

Foto: Handout, Reuters

Předseda MOV Thomas Bach na jednání výkonného výboru v Lausanne.

Článek

MOV argumentoval, že je sportovní organizací, která se nechce zaplétat do politiky. Stejný postoj má i sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV) Martin Doktor. "Pro mě je zadání dovézt českou výpravu tam a zpět, poskytnout všem na místě maximální servis. Tohle je politika a to já neřeším," řekl novinářům při on-line setkání tradiční šéf české mise.

Ochránci lidských práv se obávají, že pořádání zimních olympijských her může posílit čínskou vládu v jejím ignorování lidských práv a postihování odpůrců režimu. Ve skupině podepsané pod otevřeným dopisem jsou zástupci Tibeťanů, Ujgurů, etnických Mongolů žijících v Číně, obyvatel Hongkongu a dalších menšin.

"Teď je na vládách, aby zaujaly stanovisko a ukázaly, že mají politickou vůli zatlačit proti zavrženíhodnému porušování lidských práv v Číně," uvedli signatáři.

V Pekingu se před třinácti lety konaly letní olympijské hry, ale tehdy Čína přislíbila zlepšení v dodržování lidských práv. Podle lidskoprávních organizací ale nastal spíše pravý opak. Zimní olympijské hry v Číně by měly začít 4. února 2022.

Bach: Je to zázrak

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach je naopak nadšený, že rok před zahájením zimních olympijských her v Pekingu jsou sportoviště ve všech třech plánovaných oblastech připravena. Ve videorozhovoru pro tiskovou agenturu Nová Čína to označil téměř za zázrak.

Foto: Du Xiaoyi, ČTK/AP

Předseda MOV Němec Thomas Bach.

"Bez ohledu na komplikace spojené s pandemií koronaviru probíhají přípravy na hry zcela hladce," řekl Bach. "Sportoviště jsou opravdu úžasná. Jde o umělecké kousky čínské architektury, jež vytvoří ty nejlepší podmínky pro nejlepší světové sportovce," dodal německý předseda MOV.

Peking se stane prvním městem, které po letních olympijských hrách uspořádá i zimní. Některá sportoviště z roku 2008 poslouží k bojům o medaile i příští rok. Slavnostní ceremoniály se opět uskuteční na Národním stadionu přezdívaném Ptačí hnízdo, v "Kostce vody", kde se před 13 lety konaly plavecké soutěže, najdou útočiště curleři.

"Co se využitelnosti týče, jdou pořadatelé příkladem. Na jedné straně využijí hodně stadionů, které byly vybudovány pro olympijské hry 2008. Nová sportoviště zase pomohou lidem v Číně objevit krásu zimních sportů," řekl Bach. "Čínský prezident Si Ťin-pching hodlá ke sportu přivést 300 milionů Číňanů. To je obrovský odkaz jak pro Čínu, tak pro zimní sporty obecně," dodal.

Bach rovněž zopakoval, že bylo potřeba změnit původní plán testování nových sportovišť. Na jaře se měla v Číně konat řada závodů Světového poháru i mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování, ale všechny akce byly zrušeny kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru v nejlidnatější zemi světa.

"Podporujeme všechna opatření k co nejrychlejšímu snížení počtu nakažených, protože díky tomu můžeme ještě více věřit v úspěch celé akce," prohlásil Bach.

Reklama