Hlavní obsah

Analýza předpovídá Česku na ZOH 2022 čtyři medaile

Peking

Česká republika by měla za rok na zimních olympijských hrách v Pekingu získat čtyři medaile, předpovídá tradiční analýza společnosti Gracenote. Nejúspěšnější výpravou by mělo být Norsko, kterému analytici přisuzují 41 medailí včetně 25 zlatých. Severská velmoc ovládla medailové hodnocení na poslední zimní olympiádě v roce 2018 v Pchjongčchangu.

Foto: Ivana Roháčková

Snowboardistka Eva Samková patří znovu mezi české medailové naděje na ZOH 2022.

Článek

Česko tam tehdy získalo sedm medailí. O dvě zlaté se postarala Ester Ledecká, která ovládla superobří slalom na lyžích a paralelní obří slalom na snowboardu. Stříbrné medaile přidali rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář. Bronz získaly snowboardcrossařka Eva Samková, biatlonistka Veronika Vítková a rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Tentokrát analytici předpovídají, že si čeští sportovci z Číny odvezou dvě zlaté medaile, jednu stříbrnou a jednu bronzovou. Šanci na cenný kov znovu budou mít Ledecká, Samková a Sáblíková. Může opět zabodovat někdo z biatlonistů, novou českou nadějí je skeletonistka Anna Fernstädtová.

Norové v Koreji získali 39 medailí, tentokrát jim analytici předpovídají ještě o dva cenné kovy více. Na druhém místě podle celkového počtu medailí by se měla umístit výprava ruských sportovců, která ale kvůli trestu za doping nebude moci startovat pod svou státní vlajkou. Analýza od ní čeká 34 medailí včetně šesti zlatých. Před třemi lety v Koreji bylo Rusko rovněž v trestu a pod označením olympijští sportovci z Ruska získalo sedmnáct medailí. Bylo až na 13. místě hodnocení národů těsně před Českem.

Třetí by s 31 medailemi včetně dvanácti zlatých mělo být na ZOH 2022 Německo. V první desítce, ke které analytici dospěli, není pořadatelská Čína. Té předpovídají osm medailí, což je podobná bilance, jakou měla nejlidnatější země světa na poslední zimní olympiádě. Z Koreje si přivezla devět cenných kovů.

Zimní olympijské hry v Pekingu by měly začít přesně za rok 4. února 2022 a trvat do 20. února 2022.

Reklama