Hlavní obsah

Kolenem sem, kolenem tam. Pečujeme o jeden z nejdůležitějších kloubů (II)

René KujanSport.cz

Druhý díl našeho seriálu věnovaného kolenu, jednomu z běžecky nejproblematičtějších kloubů, přináší ukázku rehabilitačního cvičení. Zatímco v prvním díle jsme se svěřili do rukou odborného lékaře, nyní se svěříme do rukou odborného trenéra. Naučené cviky pak můžeme provádět i samostatně doma a pracovat na svých světlejších zítřcích.

Rehabilitace koleneVideo: Sport.cz

 
Článek

Po návratu po úrazu kolene je asi nejlepší začít vyvíjet nějaké fyzické aktivity na stacionárním ergometru. Takový trenažér s vhodně nastavenou zátěží pomůže rozhýbat zatuhlé klouby a zároveň pomalu a nenásilně rozšiřovat rozsah pohybu v kolenou. Důležité je mít správně nastavenou výšku posazení.

Délka tréninku se určuje dle individuálních okolností. Záleží na časovém odstupu od případné operace i předchozí trénovanosti jednotlivce. Limitujícími faktory může být také individuální práh bolestivosti, případně velikost otoku kloubu. V závislosti na předchozích sportovních zkušenostech volíme přiměřenou délku regeneračního tréninku. Dobrá předchozí trénovanost samozřejmě přináší kratší dobu rekonvalescence.

Další vhodnou možností je eliptický trenažér. Pomocí něj už může dojít k takzvané vertikalizaci pacienta, tedy k jeho plnému postavení. Zároveň se do pohybu zapojuje už celé tělo, aniž by ovšem docházelo k nežádoucím nárazům na klouby. Pohyb na eliptickém trenažéru je přirozenější a ještě více umožňuje pozvolna rozšiřovat rozsah pohybu po určité době nečinnosti zatuhlých kloubů.

Na měkčí podložce se dále můžeme pustit do prvního ze série speciálních cviků zaměřených na všestranné posílení vazů, šlach a svalů spoluutvářejících kolenní kloub. Cvik může působit jak rehabilitačně, léčivě po úrazu, tak i jako prevence podobných nepříjemností. Cvik provádíme vždy stejně na obě nohy a pokud možno naboso. Podívejte se na naše video, z nějž se dozvíte vše potřebné!

Reklama