Hlavní obsah

Historicky nejstřízlivější běh v Čechách pod taktovkou Sport.cz?

Praha

Není žádným tajemstvím, že my Češi jsme přeborníky v pití alkoholických nápojů. Hlavně piva. A vychází to na přední příčky, i když se do statistik zahrnou i sotva narození kojenci. Tohle zkrátka umíme. A jelikož Newtonův zákon akce a reakce platí i na úrovni hladiny etanolu, i taková skutečnost má reakční potenciál. A ten potenciál se zhmotnil do sportovní akce nevšedního charakteru.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol? V žádném případě! Raději běh!

Článek

Co si budeme namlouvat, konzumace alkoholu má i své temné stránky. Kromě toho, že z nás dělá „opravdu tvrdý" chlapy a holky, přičemž začíná vždy od jater, vyvolává i nepěknou závislost ruinující životy našich spoluobčanů ne po stovkách nebo po tisících, ale rovnou po milionech. Někteří se svou závislostí (předčasně) dožijí, jiní se rozhodnou s ní bojovat.

Ty druhé najdete na Klinice adiktologie u pražského Apolináře. Už její praotec MUDr. Jaroslav Skála hned v úvodu její historie zavedl pravidelné ranní rozcvičky a do celkové terapie zakomponoval i běh, byl sám zdatným sportovcem a běžcem. Každý pacient tak měl u svého lůžka jednak popis diagnózy, jednak graf vývoje své fyzické kondice. Že je pobyt v tomto léčebném ústavu nevšední a zcela dobrovolný, vám dojde hned, jak se tam za vámi zaklapnou dveře. Z jedné strany je koule, z druhé klika. Ovšem zcela nečekaně je klika zevnitř a koule zvenku ‒ je poměrně složité se sem dostat, odejít ale může kdokoli kdykoli. Každý svého štěstí strojvůdce.

Akci bude redakce Běhání podrobně sledovat z místa. S nejnovějšími informacemi se vám již brzy opět přihlásíme.

V pátek 7. září ale bude pro kohokoli, kdo je extrémně střízlivý jak v odhadu svých běžeckých schopností, tak ve vztahu k alkoholu či jiným drogám, velmi snadné dostat se také dovnitř. Od brzké 7. hodiny ranní zde totiž proběhne, a to doslova, Historicky nejstřízlivější běh v dějinách České republiky. Klinika adiktologie totiž slaví 70 let od svého založení a není lepších oslav, rejů a povyražení než právě běhu. Běhu na stejné 300metrové trati v ústavní zahradě, po níž pravidelně běhají jak pacienti samotní, tak i jejich odborný lékařský dozor.

Cíl je jasný: naběhnout 70 kilometrů k 70. výročí. Na regulérnost akce bude krom nejvyššího vedení Kliniky adiktologie dohlížet také speciálně určený komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, která spravuje Českou knihu rekordů. Do ní bude počin v případě svého úspěchu zapsán. Že jde o zcela vážnou věc, dokazuje i skutečnost, že před vstupem na trať bude každý účastník prověřen na přítomnost alkoholu. Pokud se opravdu chcete zúčastnit, musíte projít. Jediná přípustná hodnota je 0,00 promile.

Reklama